I klippet berättar polisens utredare om rykten om mordet som sprids i rasande fart online och om de filmer som delas och sägs visa händelser under mordnatten i Landskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisens utredare om rykten om mordet som sprids i rasande fart online och om de filmer som delas och sägs visa händelser under mordnatten i Landskrona. Foto: Joel Sund/SVT

Rykten och filmer om mordet i Landskrona sprids snabbt: ”Kan påverka utredningen”

Uppdaterad
Publicerad

Filmer som uppges visa händelseförloppet vid mordet på den 14-åriga flickan i Landskrona sprids via chattappar, onlineforum och sociala medier. Det pågår samtidigt en omfattande ryktesspridning på nätet, vilket kan försvåra utredningen för polisen.

Dagligen får polisen in samtal från personer som sett filmerna eller har barn som sett filmerna. Videomaterialet, som SVT Nyheter Helsingborg tagit del av, sägs visa händelser vid mordet på 14-åringen.

Kent Persson, utredningsledare på enheten för grova brott hos Helsingborgspolisen, vill inte kommentera innehållet i filmerna.

Mord på flicka i Landskrona

– Jag kan bara konstatera att det sprids filmer.

Online sprids det också i en rasande fart stora mängder rykten och påståenden om offer, gärningspersoner och vad som hänt.

– Det är vitt spritt, det är ett snabbt flöde av spridning av information, säger Kent Persson.

Mördarna pekas ut

I sociala medier pekas de misstänkta mördarna ut och på deras och offrets personliga videor har det dykt upp hundratals kommentarer. Många vill lämna en hälsning till offret och beklaga sorgen, men många andra slänger också ur sig grova påhopp mot de misstänkta flickorna.

– Vi försöker jobba emot det utifrån att vi försöker vara ännu snabbare och effektivare att samla in information innan det bli för smittat av den här ryktesspridningen, säger Kent Persson.

Kan vara ett brott att dela

Det finns också risker för alla som väljer att dela filmerna som ska visa våldet mot flickan. Det kan innebära ett brott. Kent Persson säger att vissa saker inte är lämpligt att dela och att det som sker online kan påverka utredningen.

– Ryktesspridningen kan så klart påverkas oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet