Så ska Bjuv överleva utan Findus

Uppdaterad
Publicerad

Hållbara livsmedelsprojekt är framtiden för Bjuv. Det tror kommunen som för samtal med flera företag som förhoppningsvis skapar jobb om Findus försvinner.

På åkermarken alldeles intill Findus i Bjuv finns planer på ett växthus för tomater och en fiskodling.

Allt skulle drivas med hjälp av spillvärme från Findusfabriken. För det företag, Warm, som leder pilotprojektet kom nedläggningsbeskedet som en kalldusch. Men nu har de tänkt om och tänker satsa stort oavsett om Findus blir kvar eller ej.

– Det svåraste kommer nog vara bristen på spillvärme. Vi måste utveckla plan B. Men det måste vi ändå om vi ska rulla ut det här över landet. Det kommer ju hända någon gång också om man bygger spillvärmeanläggningar, att källan stänger. Nu hamnar vi i den udda situationen att vi får utveckla plan B först.

Allt är på skiss-stadiet men projektet skulle kunna skapa 200 arbetstillfällen, tror Thomas Parker, om det går att genomföra.

Ljus framtid

Ett annat företag – Vegafish som i dag driver räkodling i samarbete med Findus – är dem som skulle utveckla fiskodlingen till projektet. Allt är en del av samarbetet Food Valley of Bjuv där även kommunen och Findus finns med.

Känns det realistiskt att det här kommer att gå i lås utan Findus?

– Ja, det ser jag. Det är bara att hitta andra lösningar för det. Målet är att vi ska kunna driva igenom fiskodlingen för att det också ska kunna bli nya arbetstillfällen, säger Matilda Olstorpe, vd på Vegafish.

Även kommunens näringslivssamordnare, Bengt Fellbe, väljer att se ljust på framtiden.

– Jag är helt övertygad om att det i Bjuv kommer att finnas en livsmedelsindustri. Man kan alltid hoppas att det står Findus på skylten. Men jag är helt säker på att inom ramen för Food Valley of Bjuv så kommer det att finnas 10-15 skyltar på företag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.