Projektledare Helena Svensson står på en äng och pekar mot en stor kulle byggt av jord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledare Helena Svensson berättar att kullen består av ren jord som ska användas för att återställa den sista biten av BT Kemi-tomten. Foto: Caroline Martos / SVT

Saneringen efter BT Kemi godkänd – nu växer rekreationsområde fram

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 50 år efter en av Sveriges största miljöskandaler växer ett rekreationsområde fram på den gamla BT Kemi-tomten i Teckomatorp och länsstyrelsen har nu slutgiltigt godkänt saneringen.

Men den ovanliga saneringsmetoden orsakade en ny förorening som det ännu är oklart hur man ska hantera.

Giftskandalen som uppdagades på 70-talet har varit starkt förknippad med orten sedan dess. Men där BT Kemi en gång tillverkade ogräsbekämpningsmedel finns nu en vild äng.

Saneringen har finansierats av statliga medel från Naturvårdsverket men projektet har letts av Svalövs kommun. Totalt har det kostat över 420 miljoner kronor.

Ny förorening

Den norra delen av området sanerades 2007–2009 medan det södra, och mest förorenade området, påbörjades sommaren 2020 och blev klart drygt två år senare. Där användes en ovanlig metod – en så kallad termisk in situ, där jorden hettades upp till 300 grader för att ånga ut gifterna ur marken.

Detta lyckades dock inte helt och istället uppstod en ny förorening. Hur denna ska hanteras är ännu oklart.

– Den håller vi på att utreda hur vi ska hantera för att bli helt färdiga, säger Helena Svensson, projektledare för BT Kemi Efterbehandling.

– Den ligger innesluten i en plåtlåda under mark med ett halvmetertjockt betonglock ovanpå och det är en förorening som inte är vattenlöslig så den sprids inte som BT Kemi-föroreningarna gjorde.

Länsstyrelsen gav tumme upp

Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för arbetet, gav 2022 ett preliminärt besked att saneringsmålen hade uppnåtts gällande BT Kemi-gifterna. Men nu har projektet slutgiltigt godkänts.

– Vi har minskat mängden förorening och minskat spridningen. Vi har också kunnat avsluta pumpningen av dräneringsvatten som har pågått sedan 80-talet, säger Helena Svensson.

Ofarligt att leka – men inte att bygga bostäder

Helt rent är det dock inte – målet var att få ner föroreningsgraden med minst 80 procent. Men det är inte tillräckligt rent för att exempelvis bygga bostäder på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.