Regissören Olof Spaak och skådespelaren Zahraa Aldoujaili på ”Din väg in” i Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En väldigt kontaktstyrd bransch. Alltså väldigt kontaktstyrd, säger regissören Olof Spaak på filmbranschträffen ”Din väg in” i Helsingborg. Foto: Arvid Grange/SVT

Speeddating i Helsingborg ska hjälpa fler unga in i filmbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga ska våga ta steget in i filmbranschen. Det är i alla fall förhoppningen med projektet ”Din väg in” som bland annat ordnade speeddating i Helsingborg i helgen.

Det är Fryshuset som driver projektet med stöd av Netflix och syftet är att sänka ungas trösklar in i filmbranschen. I helgen hade turen kommit till Helsingborg där unga skånska kreatörer fick chansen att träffa etablerat branschfolk.

– Vi är här för att nätverka och träffa människor som man kan dela visionen att skapa grejer som betyder något för en själv och förhoppningsvis också för andra, säger Maximilian Moberg som kommit med musikerkompisen Felix Elgaard.

Hoppas locka nya förmågor

Regissören Olof Spaak, som bland annat regisserat SVT-serien Tunna Blå linjen, var en av dem som de unga filmskaparna kunde få nätverka med.

– Jag hoppas att vi ska få en bra återväxt i filmbranschen, att vi ska locka in nya förmågor, säger Olof Spaak.

Enligt Olof Spaak finns det flera olika vägar in i filmbranschen, bland annat yrkesutbildningar. Själv har han kommit dit han är idag genom att jobba sig upp.

– Jag har jobbat på i stort sett varenda position som finns på en filminspelning.

Vill lära sig med om flmproduktion

Och många unga känner inte till att det finns över hundra roller i filmbranschen, menar Karl Champ Moalosi Bjurman från Fryshuset.

– De flesta unga kanske har koll på att det finns tre olika rollen inom film, men det finns omkring 130 stycken, säger Karl Champ Moalosi Bjurman.

Zahraa Aldoujaili har haft flera skådespelarroller men vill också få chansen att lära sig mer om själva filmproduktionen av folk i branschen.

– Min dröm är att få göra ett avtryck, något som ger förändring för andra, säger Zahraa Aldoujaili.

Se mer av eventet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.