Båstad kommun undersöker sedan en tid tillbaka spridningen av PFAS-föroreningar i vattnet i kommunen. Före jul konstaterades förhöjda halter av PFAS-ämnena i en brunn i närheten av den gamla brandövningsplatsen i Troentorp.
En industrifastighet får sitt vatten från den aktuella brunnen, men halterna är så höga att det inte bedöms kunna drickas eller användas vid matlagning.
Nya provtagningar
I samband med upptäckten beställde kommunen utökade provtagningar för att undersöka spridningen. Under veckan kom beskedet att en bostadsfastighet i närheten får vatten med PFAS-halter som ligger över det värde som Livsmedelsverket har satt upp som en så kallad åtgärdsgräns, det vill säga att något måste göras åt det men dricksvattnet bedöms inte vara akut otjänligt.
Kommunen installerar filter
Den aktuella bostaden och ytterligare ett närliggande hus kommer nu få kolfilter installerat. Det närliggande husets vatten ligger egentligen under Livsmedelsverkets gräns men får filter som en säkerhetsåtgärd. Filterinstallationerna kommer bekostas av kommunen.
– Vi väljer att installera kolfilter på grannfastigheten eftersom den ligger så nära och vi inte kan utesluta fel eller årstidsvariation, säger Pelle Pettersson, räddningschef i Båstads kommun.
Fanns i brandskum
PFAS har under många år funnits i brandskum som Försvarsmakten och räddningstjänsten använt. Brandövningsplatsen i Troentorp togs ur bruk 2006 och man gjorde provtagningar året därpå.
Då var dock inte PFAS känt och ingick därför inte bland de ämnen som skulle analyseras enligt Livsmedelverkets anvisningar för dricksvatten. Halterna upptäcktes därför först senare.
Tittar på andra kommuner
Nu ska Båstad kommun vänta in en fullständig rapport från provtagningskonsulten med förslag på hur man bör gå vidare. Exempelvis vill man veta om föroreningarna har spritts rakt ner i grundvattnet eller längs med ytvattnet.
Samtidigt kommer man titta på hur andra kommuner med liknande problematik har hanterat frågan.
– Vi kollar till exempel på hur de har hanterat det i Kallinge i Blekinge, där de har ett större problem. Det finns exempel och erfarenhet runtom i Sverige men samtidigt är det pågående forskning så vi har inte alla svar idag, säger Mårten Sällberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Båstad kommun.
Detta är PFAS
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier. Det används bland annat i impregneringsmedel i textilier eller papper och kartong till matförpackningar. Det har också funnits i brandskum i många år.
Eftersom PFAS-ämen är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön.
Att dricka vatten som innehåller PFAS är inte akut farligt men om man får i sig dessa ämnen under lång tid kan det påverka hälsan.
Foster och barn är troligen extra känsliga. Ämnena förs över till ammande barn via modersmjölken och till foster via moderkakan.
Källa: Livsmedelsverket