Halterna som uppmätts i tunneln är mycket låga och påverkar inte dricksvattnet, menar Båstad kommuns miljöchef Michaela Sundström. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Nya analyssvar: Vattnet i Hallandsåstunneln innehåller PFAS

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Båstad kommun hittat PFAS i sina grundvattentäkter har kommunen krävt att Trafikverket utreder förekomsten av ämnena i vattnet från Hallandsåstunneln.

Nu visar nya analyssvar att det finns PFAS i tunnelvattnet, rapporterar P4 Kristianstad – men halterna bedöms vara mycket låga,.

Tidigare under hösten började Båstad kommun kartlägga tänkbara källor till PFAS-föroreningarna av grundvattnet. Nyligen tagna prover visar att nivåerna av PFAS i vissa grundvattentäkter i kommunen ökat sedan ett par år tillbaka.

Bland annat visar prover i en dricksvattentäkt i Förslöv på höjda nivåer, något som tros bero på Försvarsmaktens brandövningar två kilometer bort.

Bedöms vara ofarliga nivåer

Kommunen har bett Trafikverket utreda om vattnet i Hallandsåstunneln kan innehålla PFAS. Nu visar analyser att det gör det, dock i mycket låga halter.

– Vi tycker inte att det är oroväckande halter som visades i stickproverna. Det ligger i nivå med vanligt dagvatten från storstäder, säger Båstad kommuns miljöchef Michaela Sundström

Påverkar inte dricksvattnet

Vattnet från tunneln rinner enligt miljöchefen inte ut i grundvattentäkterna och kan därför inte vara källan till föroreningarna som uppmätts i Förslöv. Däremot är det möjligt att det är samma källa som orsakat både föroreningarna i Förslöv och i tunnelvattnet.

– Halterna ger inte skäl till några akuta insatser men känner man till att det finns så behöver man ha lite koll och ta reda på var ämnena kommer från. Men utifrån den kunskap vi har finns det inga skäl för oro, säger Michaela Sundström.

PFAS är ett ämne som finns i en mängd produkter – nedan kan du se vad det egentligen är för ämne – och om det är farligt för hälsan.

Detta är PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier. Det används bland annat i impregneringsmedel i textilier eller papper och kartong till matförpackningar. Eftersom PFAS-ämen är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön. Att dricka vatten som innehåller PFAS är inte akut farligt men om man får i sig dessa ämnen under lång tid kan det påverka hälsan. Foster och barn är troligen extra känsliga. Ämnena förs över till ammande barn via modersmjölken och till foster via moderkakan.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.