Tre kvinnor i en familj döms för att ha distribuerat narkotika runt om i södra Sverige. Till vänster syns bastun där polisen hittade kilovis med narkotika i villan i nordvästra Skåne och till höger beslagtagen cannabisharts i en flyttkartong. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Villaidyllen var nav för knark – mamma involverade döttrar

Uppdaterad
Publicerad

Villaidyllen var ett knarknav och distribueringen en familjeverksamhet. En mamma i 60-årsåldern involverade sina två döttrar i hanteringen av narkotika. Nu döms hon till långt fängelsestraff.

Polisen gör i januari i år en husrannsakan i en villaidyll i nordvästra Skåne. Det är här mamman i 60-årsåldern bor. Polisen går in i bastun och hittar 19,5 kg amfetamin och 13,1 kg cannabisharts.

Här i det annars lugna området har mamman ett nav för distribuering av narkotika. Ett arbete som hon involverar sin vuxna dotter i och sin 17-åriga familjehemsdotter.

Instruktioner kommer till mamman via krypterade chattappar och tillsammans förvarar, transporterar och överlämnar familjen narkotika runt om i södra Sverige.

Långa straff

Det är skulder och akut behov av pengar som är anledningen till att mamman börjar hantera narkotika. Från sommaren 2023 till januari i år åker kilovis med knark kors och tvärs i landet.

Men familjen stoppas av polisen.

Vid Helsingborgs tingsrätt döms nu mamman i 60-årsåldern till sex och ett halvt års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och involverande av en underårig i brottslighet. Den vuxna dottern döms till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och tonårsdottern döms på grund av sin unga ålder till ungdomstjänst i 150 timmar för grovt narkotikabrott, ett straffvärde motsvarar sex månaders fängelse enligt tingsrätten.

”Blev tvingad av mamma”

Av förhör med de nu dömda framgår det att mamman i 60-årsåldern användes för narkotikadistribuering för att hon med sitt familjeliv och villabostad ansågs hamna under radarn. Men efter mindre än ett år kom polisen henne på spåren.

– Anledningen skulle vara att hon på ytan verkar oskyldig, det är ingen som skulle misstänka henne för att begå den här typen av brott, har åklagare Per-Axel Rosén Beck tidigare sagt till SVT Nyheter Helsingborg.

Mamman har erkänt att hon förvarat den narkotika som hittades i bastun, men förnekar övriga anklagelser. Den vuxna dottern hävdar i förhör att hon genomfört transporter, men inte känt till att det handlat om narkotika. Den 17-åriga familjehemsdottern menar att hon blivit tvingad av sin familjehemsmamma.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjehemsmamman döms för att ha hanterat kilovis med amfetamin och cannabis samt även ha involverat sin minderåriga familjehemsdotter i aktiviteterna. Se videon från när rättegången pågick. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.