Det var ymnigt snöfall över Bydalen under tisdagen. Och mycket tyder på att snöandet fortsätter. Hör fjällräddaren Rickard Svedjesten tips och tankar om den betydande lavinrisken. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Nysnö och blåst ökar risken för laviner i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Fjällturismen upplever i år ett sällan skådat uppsving. Lagom till mellandagarna pudras fjällkedjan av ett ymnigt snöfall och detta samtidigt som det sannolikt finns många ovana skid- och skoteråkare.

Under tisdagen vräkte snön ned över Bydalen. En glädjens dag både för de som lever på vinterturism och de som turistar. Men vädret och underlaget är lurigt just nu. Det har funnits snö som smält ned och sedan frusit. Ovanpå det kommer nu flera decimeter lössnö.

– Vi kan förutsätta att det här kommer att leda till laviner. Förhållanden med mycket nysnö och blåst är nästan optimala för hängdrivor och lavinbildning, säger Rickard Svedjesten, ordförande för landets fjällräddare.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Kolla prognosen

Det råd han först och främst vill ge är att man inleder sin skiddag med att gå in på lavinprognoser.se. Där kan man söka sig fram till skidområden längs hela fjällkedjan.

– Är man ovan så bör man också fråga runt, i liftarna eller sitt boende. För det finns samtidigt offpist-områden där det är helt riskfritt att åka, menar Svedjesten.

Stora ytor försvårar orientering

I och med att det snöat så ymnigt kan anläggningarna nu öppna områden som ligger högre upp i terrängen. Turåkarna kan därför spridas ut efter stora ytor. Det innebär samtidigt risk att tappa orienteringen och även att plötsligt komma till ställen där det är risk för ras och laviner.

– Ovana skoteråkare kan försätta sig i ännu svårare situationer eftersom de kommer ut så långa sträckor på fjället, säger Rickard Svedjesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Mer i ämnet