Backsvalornas bon totalförstörda. Bilden är tagen 29 oktober 2013. Foto: Bengt Warensjö

Backsvalors bon totalförstörda

Uppdaterad
Publicerad

– Det är fruktansvärt. Hela kolonin av backsvalor har raserats, säger Bengt Warensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen.

En knapp mil utanför Funäsdalen finns sen 10-15 år en stor grustäkt med finkornig sand. Här har de rödlistade backsvalorna hittat perfekta förutsättningar för fortplantning. Det var västra Härjedalens största population av backsvalor.

Men i förra veckan jämnades fågelbona med marken.

– Det är oftattbart. Kan inte förstå varför Länsstyrelsen inte bryr sig mera om de här skyddade fåglarna, säger Bengt Warensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen.

Vägverket fick för många år sen tillstånd till grustäkten, som senare övertogs av företaget Reaxcer som i år beslöt att inte förlänga tillståndet. Detta innebar att täkten skulle återställas.

Vi har sökt Länsstyrelsen för en kommentar men inte fått tag på någon.  Enligt Bengt Warensjö så menar Länsstyrelsen att det fanns risk för att slänterna på sandhögen skulle rasa och då skulle rävar och andra djur vara där och ta äggen. De säger också att populatioen såg ut att vara på ned gång och dessutom ansåg Länsstyrelsen att landskapsbilden är viktigare än djurlivet.

– Kolonin har ökat och det blir bara fler och fler, säger Bengt Warensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen.

Nu överväger föreningen att polisanmäla händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.