En person i en reflexjacka står framför en foderblandare i en ladugård, omgiven av stängsel och med en bakgrund av skog och en röd byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi inte vet vilken roll vi har, så antar jag att vi inte har någon”– i klippet berättar bonden Nils Björid hur han ser på rådande livsmedelsberedskap i Östersund. Foto: April Caarph/SVT

Bonden Nils Björid i Slandrom saknar livsmedelsstrategi vid kris: ”Vet inte vilken roll jag har”

Uppdaterad
Publicerad

Nils Björid i Slandom är en av de bönder i Östersunds kommun som saknar tydliga riktlinjer för vilken roll han skulle få vid en eventuell kris.

– Jag har ingen aning idag som bonde vad det skulle innebära, säger han.

Förutom att vara bonde är Nils Björid även regionstyrelseledamot i LRF Jämtland, ordförande för LRF Östersunds kommungrupp samt ordförande för Arla Jämtlands kretsråd. Det betyder att han har god kontakt med andra bönder i flera kommuner i Jämtland.

Osäker på vad som gäller i kris

Nils Björid menar att han och flera av hans kollegor inte vet vad ett krig eller en kris skulle innebära för dem som bönder och deras verksamhet när det handlar om livsmedelsförsörjning.

– Här i min by så är det väldigt enkelt för mig att se vad jag lokalt behöver skapa med de resurser som finns. Jag saknar det i landet Sverige, säger Nils Björid.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.