Sjukhuset i Östersund har i sommar märkt av en ökad spridning av coronavirus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Covid ökar i landet – Östersund nära rekordnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Nya undersökningar visar att covid-19 ökar i hela landet och som mest är det i Östersund. Det visar prover från avloppsvattnet som gjorts av forskare på Sveriges lantbrukaruniversitet, SLU.

I början av juni syntes knappt något covidvirus alls i avloppsproverna. Men sedan dess har det ökat stadigt och i Östersund är det nu nära rekordnivåer.

– Vi såg tidigt att det började öka i Östersund. Även förra året hade vi platser med högre nivåer, men inte den här typen av ökande trend, säger SLU:s forskningsledare Anna Székely, till DN.

Svårt att jämföra med andra städer

Att jämföra mellan olika städer och avloppssystem menar Micael Widerstöm, smittskyddsläkare vid Region Jämtland Härjedalen, är svårt. Men att det samtidigt är viktigt att följa mätningarna för det egna systemet lokalt.

Vad gäller belastningen på sjukvården har den varit konstant sedan midsommar enligt Micael Widerström. Först två veckor efter midsommar sågs ökningar av covid i avloppsvattnet.

– Vi har haft ett flöde av covidfall konstant sedan midsommar, det har varit 4-6 fall som legat inne för vård sedan dess. Men ingen har behövt intensivvård, säger han.

Spridningsmönster från pandemin återkommer

Liksom under pandemin kommer topparna i smittspridningen i samband med högtider och större evenemang.

– Förutsättningarna för spridning har varit särskilt ”goda” under händelser som yran, game fair och midsommar, säger Micael Widerström.

Det ska du tänka på vid sjukdom

Det är en pågående samhällssmitta just nu men Micael Widerström tycker inte att man behöver provta sig om man inte är i en riskgrupp.

– Det är svårt att skilja på om man har covid eller influensa. Däremot ska man undvika att besöka dem som är i en riskgrupp om man själv är lite sjuk, säger Micael Widerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.