Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska vi bry oss om den biologiska mångfalden? I videon får du tre anledningar. Foto: Montage, Storyblocks

Lista: Därför ska du bry dig om den biologiska mångfalden

Uppdaterad
Publicerad

I klimat- och skogsdebatten hör man ofta talas om vikten av att värna den biologiska mångfalden. Men vad innebär den egentligen – och varför är den viktig överhuvudtaget?

I spelaren här ovanför får du veta varför.

Situationen för den biologiska mångfalden är allvarlig eftersom fler arter än någonsin hotas av utrotning. Omkring en miljon växt- och djurarter är utrotningshotade och riskerar att försvinna inom ett årtionde.

Det slår FN:s forskarpanel för biologisk mångfald, IPBES, fast.

Striden om skogen

Grunden för allt liv

Skälet till att den biologiska mångfalden är så viktig att värna är för att den utgör grunden för allt liv på jorden och för människans existens. Det här beskrivs bland annat i en antologi författad av bland andra Cecilia Lindblad, handläggare och forskningssekreterare vid Naturvårdsverket.

”Biologisk mångfald, naturnyttor och ekosystemtjänster – Svenska perspektiv på livsviktiga framtidsfrågor” heter antologin som gavs ut i november ifjol som tagits fram av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på initiativ av Naturvårdsverkets vetenskapliga råd för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Därför ska du bry dig

Det är genom artrikedomen som vi får ren luft, rent vatten, mat och mediciner, men även kläder och bränsle. Utan pollinerande insekter blir det svårt att odla livsmedel, skriver Cecilia Lindblad.

I videon ovan får du en redogörelse för varför man ska bry sig om den biologiska mångfalden.

IPBES: ”Fler arter än någonsin hotas av utrotning”

IPBES är biologiska mångfaldens motsvarighet till FN:s klimatpanel, IPCC.

Huvuduppgiften för IPBES är att göra helhetsbedömningar av tillståndet för biologisk mångfald och ekosystem­tjänster.

I maj 2019 presenterade IPBES den första övergripande rapporten om tillståndet för världens biologiska mångfald och ekosystemtjänster. Situationen beskrivs som allvarlig, fler arter än någonsin i mänsklighetens historia hotas av utrotning och många ekosystem förändras i snabb takt. Beräkningarna visar att omkring en halv till en miljon av dagens drygt åtta miljoner arter riskerar att utrotas inom några årtionden om inte kraftfulla åtgärder sätts in för att hejda den negativa utvecklingen. 

Rapporten pekar ut följande fem stora drivkrafter bakom förlusten:

  1. Förstörda livsmiljöer, 
  2. exploatering av arter genom fiske-, jord- och skogsbruk,
  3. klimatförändringar,
  4. invasiva arter och
  5. föroreningar.

Rapporten visar på olika scenarier för framtiden. I endast ett framtidsscenario kan biologisk mångfald och ekosystemtjänster bevaras, genom att ekosystemen restaureras och hållbart nyttjas. Det scenariot beskriver en genomgripande samhällsomställning.

Naturvårdsverket är nationell kontaktpunkt för IPBES i Sverige.

(källa: Naturvårdsverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet