Många engagerade deltog i debatten om rätten till bra mobiltäckning och bredband även i glesbygd. Debatten genomfördes på fem olika teman, med olika paneldeltagare för varje ämne. En av deltagarna var Ejvor Frestadius, Sörvikens bredbandsförening, som berättade om hårt arbete för att lyckas få uppkoppling när Skanova ändå skulle bygga bredbandskabel från Örebro till Luleå.
– Det har varit många timmars arbete och mycket frustration, berättade hon, och beskrev hur det först blev nej, men efter några veckor kom en vändning – men det är bara två byar såvitt hon vet som fått tillträde till den nya bredbandskabeln genom landet.
Gunnar Pettersson, IT-leverantörerna, ställde frågan till IT-minister Mehmet Kaplan om vad som görs för att göra fiber i banvallen genom landet tillgänglig för samhällena längs järnvägen.
– Ett av de mest outnyttjade näten, sa Gunnar Pettersson.
Mehmet Kaplan svarade att det nu pågår ett arbete för att se hur fibernätet i järnvägens banvall kan gå att göra tillgängligt. Han höll med om att det bör gå att gör resursutnyttjandet bättre.
Krävs eldsjälar
Debattledarna frågade Kaplan om det verkligen ska krävas eldsjälar för att få utbyggnad av fiber till glesbygdsbyarna. Mehmhet Kaplan – som deltog via studio i Stockholm – svarade att där inga marknadsaktörer vill ta kostnaden så finns det statliga pengar för att stödja lokala initiativ. Han påpekade att även byalag kan söka stödpengarna, men medgav:
– Det ska gå snabbare, och billigare. Byalagen, kommunerna, den regionala nivån ska göra det möjligt.
Markus Ternstedt, Bynet AB, betonade:
– Eldsjälarna gör ett otroligt arbete. Vi operatörer måste ta ett gemensamt ansvar tillsammans med eldsjälarna.
Inte rättvist idag
Terese Bengard, Hela Sverige Ska Leva, pekade på temat för debatten, rättvisa.
– Det är ju inte rättvist idag. I städer, där har man bredband direkt. I byarna är det ”här har du en spade”, börja gräva, man ska marknadsföra det i byn och få med så många som möjligt, man ska driva ett helt företag, ta mycket av sin egen tid, och sedan ska du gräva. Och sedan har du problemet: har vi rätt kvalitet? Det är nästa steg i det här. Så det är inte rättvist.
Göran Bergström, Strömsunds kommunalråd, tog mot slutet till orda med en uppmaning till IT-minister Mehmet Kaplan:
– Du måste ge Jonas på PTS (Jonas Wessel, Post- och Telestyrelsen) nya direktiv, ge honom lite muskler så att han kan sätta krav på våra operatörer. I Strömsund med 106 kvadratmil, om vi skulle gräva ner den här kabeln så skulle det kosta 200 miljoner kronor. Vi måste ha en statlig styrning på det här, sa Göran Bergström.
– Vi måste få allt stöd i världen från regeringen. Och inte minst, se till att det nya 700 MegaHertz-bandet auktioneras ut nu i december. Det är lösningen för oss i glesbygden! sa Göran Bergström.
Jonas Wesser, PTS, svarade att man har en del muskler redan idag. Och han tog Göran Bergström i hand på frågan om att auktionera ut 700 MHz-bandet.
Ta del av hela debatten i tv-spelaren!