Louise Hamberg-Dardel var flyktingsamordnare i Bergs kommun under krisen 2015. Idag är hon tillväxtsamordnare i kommunen. Foto: SVT

Flyktingsamordnaren i Berg: ”Det kunde bli ganska kraftiga bråk på asylboenden”

Uppdaterad
Publicerad

Under flyktingkrisen 2015 öppnades på kort tid flera asylboenden i Jämtlands län och för kommunerna innebar det flera utmaningar.

– Den största utmaningen var att det gick väldigt fort, säger Louise Hamberg-Dardel som jobbade som flyktingsamordnare i Bergs kommun.

I videon ovan berättar hon om vilka konsekvenser det fick i början men också hur det är i Berg i dag.

På kort tid fick Bergs kommun ta emot flera hundra asylsökande. Boenden öppnade i både Rätan och i Åsarna.

– Vi på kommunen åkte ut och försökte träffa alla, säger Louise Hamberg-Dardel som i dag är tillväxtsamordnare i kommunen.

Fem år efter flyktingkrisen

Men framförallt var det civilsamhället som ställde upp. I Åsarna klev Röda korset fram och hjälpte de asylsökande och i Rätan bildade ortsborna en grupp.

– De tog ut dem och fiskade och åkte skoter bland annat, berättar Louise Hamberg-Dardel.

Försvann snabbt

I dag är asylboendena stängda sedan länge. För lika snabbt som de kom – lika snabbt försvann de allra flesta när Migrationsverket beslutade att stänga boendena.

– Vi hann inte riktigt med tyvärr. Vi hade behövt lite mera tid på att förbereda oss. Hade vi gjort det hade vi kanske fått fler att stanna.

Samtidigt var det ändå flera asylsökande som valde att stanna kvar i Bergs kommun.

80 personer blev kvar – ”Vi behöver dem”

– Vi fick 80 personer från de här två asylboendena som flyttade in i kommunen. Ungefär 20 av dem har valt att senare flytta härifrån men vi har fortfarande 50, 60 stycken som bor kvar, säger Louise Hamberg-Dardel.

Är ni nöjda med den siffran?

– Nej. Vi skulle vilja ha 100 till.

Varför det?

– För att vi behöver dem. Vi behöver dem för utveckling av vår kommun. Vi behöver bli flera, vi behöver tillväxt i kommunen helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet