Samira Musa berättar om första tiden på asylboendet Grytan och vad Hej Främling betytt för henne. Foto: SVT

Samira kom ensam till Sverige – ”Jag minns frihetskänslan”

Publicerad

Samira Musa är en av dem som kom till Sverige och Jämtland under flyktingkrisen 2015. Under ett års tid bodde hon på Grytans asylboende.

I maj 2015 kom Samira Musa till Sverige. Hon var 25 år gammal.

– Jag kom till Grytan och det var regnigt och mörkt. Det var väldigt deppigt och vi var alla i chock. Vi gjorde bara som Migrationsverkets personal sa, berättar Samira Musa.

Fem år efter flyktingkrisen

Vad sa de?

– De sa: Här ska ni bo. Så vi hoppade ur bussen och sedan delade de in oss i olika rum. Jag fick dela rum med tre andra kvinnor.

Kom ensam

Samira är född och uppuxen i Saudiarabien. Hon kom ensam till Sverige. När hon kom till Grytan var majoriteten av de som bodde där män.

– Det var väldigt läskigt i början. Jag kommer från en kultur där kvinnor inte får göra saker på egen hand så i början var jag väldigt försiktig, säger hon och fortsätter:

– Men när jag började fatta att det här var en helt annan kultur, då började jag bli kompis med dem och nu har jag flera killkompisar, säger hon.

Fick stöd av Hej Främling

De första dagarna var tuffa men ganska snart vände det.

– Jag träffade Emma och Hej Främling.

Hej Främling är en ideell organisation som Emma Arnesson startade. Organisationens motto är att med enkla medel skapa naturliga mötesplatser mellan ortsbor och asylsökande.

– Det var jättetrevligt. Folk var snälla och nyfikna, säger Samira Musa.

I ett år blev Samira kvar på Grytan. Sedan fick hon uppehållstillstånd och flyttade till en lägenhet i Östersund. I dag jobbar Samira själv inom Hej Främling.

– De har betytt väldigt mycket för mig och jag tänker att alla behöver Hej Främling i sina liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet