Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker vandrare i Storulvån om STF:s förändringar på fjällstationer och stugor. Foto: Eva Danielsson/SVT

Efter STF:s neddragning i Jämtlandsfjällen – hur tycker du fjällturismen ska se ut?

Uppdaterad
Publicerad

Besökstrycket i Jämtlands- och Härjedalsfjällen har ökat kraftigt på senare år och Länsstyrelsen vill omförhandla det arrendeavtal som Svenska Turistföreningen har för sina byggnader på statens mark.

På torsdagen presenterade STF hur man ska minska sin verksamhet: restauranger stängs, bäddplatser minskas i antal och säsongerna blir kortare. Kommer åtgärderna att hjälpa? Vad tänker du om besökstrycket?

Hur vill du att fjällturismen i Jämtlandsfjällen ska se ut?

Nu stänger vi den här chatten. Tack till alla er som deltagit.
/Vendela

Karin Malmsten • Jag vill att Gåsen ska vara kvar. Den är ju en knutpunkt. Långt tillgången från alla håll. Oväder kan det vara även på sommaren framförallt i Gåsens närhet.Där är kalfjället åt alla håll. Ingenstans att söka lä. Det är ingen höjdare att tälta varken sommar eller vinter vid Gåsen. Nu tänker jag på fjällsäkerheten. Den ligger som stormens öga. Det är långt från alla håll minst 15 km. Tar man bort möjligheten att stanna vid Gåsen så blir sträckorna dubbelt 30 km. Då är det tält enda alternativet. Det kanske är cyklisterna som ska bort från fjällen. Det är ju de senaste 10 åren som extremcyklister kommit till fjällen. Vad jag tycker om restauranger i Jämtlandstriangeln..Tror inte att det behövs så mycket trafik för just restauranger. Det finns ju frysar. Återigen varför ska de dra ner besöksantalet? Då måste det bli så att man förbokar övernattning hela jämtlandstriangeln för den som inte kan bära så mycket.
För min del och alla andra handikappade önskar jag att det gick att åka vessla vintertid och ja sommartid blir det ju svårt. Jag tror inte att det skulle bli större slitage. Förresten vintertid finns ju inga renar uppe till fjälls. Nu går det väl ingen vessla mer till Sylarna. Men jag har gärna sett att vesseltrafiken kommit tillbaka så vi som inte längre kan ta oss ut själv har möjlighet att åka till fjälls. Gärna med övernattning som ett alternativ. Ta inte bort detta att vid oväder ska alla få komma in under tak. Hur blir det nu vid Gåsen? Snöstorm och ingen plats att komma under tak. Detta är på vintern när inga renar är däruppe. PS Stf har inga pensionärspriser.

John Pesonen • Jag tror att fjällen tar långtid för att läka skador som den får av många vandrare, men vi ska inte heller glömma alla fyrhjulingsspår som numera finns överallt och även de orsakar skador i fjällen vilket jag har sett genom mina ca 1000mil i fjällen. Jag skrev till STF och påpekade även att de att de måste sprida turisterna mer i fjällen för i och med att markerna minskar som går att vandra på i våra fjäll och i andra länders populära områden så kommer fler hit för att vandra. Vi blir också fler varje år i landet vilket gör att fler kan komma vandra i framtiden eftersom vi bygger fler gruvor och avverkar fina skogar så blir områdena som är fina färre, så snart finns bara fjällen för de som inte har råd att köpa en stor båt. I fjällen blir skidområden så stora att de flyttar ut turisterna längre och längre från centrumet på orten. Där jag vandrade som barn i Kiruna finns numera gruvan och där jag fiskade kommer en gruva startas. På många ställen i fjällen bygger man vindkraftverk så med alla kraftverksdammarna så blir det färre områden att vandra på hela tiden. I Jämtlands fjällen borde man kunna vandra norr om järnvägen till Storlien för det är bra för miljön om man kan ta tåget till fjällen men just nu är det i stort sett inga leder där och det är inga STF stugor där.

Staffan Ericsson • Avvägningar är alltid svåra när motstridiga intressen skall balanseras mot varandra.
Dock är det inte okontroversiellt att höja tröskeln för fjällvandring. Äldre och andra som inte är fysiskt starka kommer att utestängas från fjällupplevelser.
Det borde också beaktas.

Fred Lagnemar • Min åsikt är att vi måste ha en öppen dialog, visa hänsyn till natur och djur. Mera information.
Utbildning. Samtidigt värna om våran så fantastiska allemansrätt.
Från en trogen medlem och som plockar skräp efter andra.

Kristina • Jag tycker det är bra att man minskar service på fjällstationer. Friluftslivet har blivit alldeles för tillrättalagt och ”sportifierat”. Jag vill ha vild natur och lite folk, närvaron i naturen och upplevelsen är det viktiga. Inte prestation och service. Att leva enkelt, och uppleva äventyret i den vilda naturen är en häftig upplevelse. Vi är en del av naturen och behöver ta hand om den, inte utnyttja, skräpa ner och förstöra!

Maria Jämtland • Många här skriver om att allemansrätten ska gälla i alla lägen vilket innebär att då måste man kunna allemansrätten och rätta sig efter den.
Att inte störa och inte förstöra kräver verkligen att man har respekt för djur, växter och människor i de marker man vistas på.
All mark ägs av någon som betalar alla de kostnader som det innebär. Bara det att man går runt i naturen och tror att alla gemensamt äger den är en stor okunskap.
Jag har tyvärr upplevt många som på allvar tror att man bara har rättigheter när man vistas i skog och mark.
Finns tillochmed många som tror att fiske ingår i allemansrätten, har man så dålig kunskap då faller argumentet att alla har rätt att vistas i skog och mark.
Kunskap först och rättigheter sen borde va en självklarhet.

R • Det pratas väldigt mycket om det stora ökade trycket, men för den som orkar begära ut den faktiska statistiken på gästnätter för STF så kan man läsa att på vintern så ligger vi på 1989 års nivåer, och det är neråtgående. För sommar så har det ökat med lite över 3000 gästnätter sedan nittiotalet, men även det har minskat de senaste åren. Var är det här trycket alla skriker om?
Varför tillåter man det här narrativet att fortsätta stå oemotsagt?

Jag vandrar i triangeln varje år och bilden som sprids, om nedskräpning och stort slitage stämmer helt enkelt inte med verkligheten, med något få undantag under en begränsad tid som nu har förbättrats (blanktjärn, keb,)

Fjäll- och stugvandrare sen många år • Helt obegripligt och mycket märkligt att STF stänger Gåsenstugan som är ett nav och Jämtlandsfjällens mest magiska stugplats.
Restaurangerna kan man klara sej utan.
Fyrhjulingar och cyklar sliter upp betydligt större ärr i naturen än vandrarna och stör säkert också renarna mer.
Men visst är det så att antalet ovana fjällbesökare som lämnar skräp och beter sej störande har ökat.
Obligatorisk information/utbildning i fjällvett för nya vandrare kanske skulle behövas.

Fjällräven • Fjällturismen är viktig för näringen i området, folk som lever och vistas där och för besökare av olika slag. Det är förstås en utmaning när så många oerfarna fjällfarare samlas i lättillgängliga områden som under pandemin. Mot okunskap hjälper bara erfarenhet och utbildning. Jämtlandsfjällen är utmärkt för det med sin tillgänglighet. Att göra fjällen mer svårtillgängliga för allmänheten till förmån för en liten grupp människor kommer skapa motsättningar. Inget kan ursäkta hur Samer behandlats historiskt. Men att kompensera detta genom att hindra alla andra som genom näring, livsstil, rekreation etc från att vistas i fjällen utan lov från närmsta Sameby är absurt. Hoppas STF får möjlighet att utveckla sin verksamhet när man tänkt igenom detta ytterligare. Renmarkskommitténs delbetänkande ser ut att göra sig bäst på översta hyllan. Även för Samernas skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet