Östersunds tingsrätt dömer mannen till fängelse i 2,5 år. Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelse för mannen som misshandlade och våldtog kvinna i Bräcke

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds tingsrätt dömer en man i 35-årsåldern till fängelse i två år och sex månader för att grovt ha misshandlat och våldtagit en kvinna i Bräcke kommun. Mannen frikänns dock från misstanke om olaga frihetsberövande.

Händelserna ägde rum under flera dagar i början av juni. Mannen och kvinnan hade en relation och det var först efter att kvinnan lyckats fly till grannarna som polis och ambulans blev larmade till platsen. Mannen greps på plats och häktades senare. Han var vid tillfället villkorligt frigiven från ett annat fängelsestraff.

Åklagare åtalade mannen för flera olika brott: grov misshandel, olaga frihetsberövande och våldtäkt mot kvinnan.

Tingsrätten finner att mannen gjort sig skyldig till grov misshandel, misshandel olaga hot och oaktsam våldtäkt. Däremot anser inte tingsrätten att han har hållit kvinnan frihetsberövad.

Han döms till fängelse i två år och sex månader. Han ska dessutom betala 230 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Under rättegången yrkade åklagare Kajsa Borgström på fyra års fängelse, men hon är ändå nöjd:

– Jag tycker det är en väl avvägd dom, säger hon till SVT Nyheter Jämtland.

Mannen tidigare dömts för liknande brott mot andra kvinnor. Den villkorliga frigivningen han hade är förverkad. Det innebär att han måste sitta av först det fängelsestraff han dömdes till för några år sedan. Därefter börjar han avtjäna det här straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.