Storsjöns vatten är viktigt, inte minst som vattentäkt. Många östersundare minns fortfarande hur vi påverkades när parasiten cryptosporidium dök upp i dricksvattnet för ganska precis fyra år sedan. Nu visar länsstyrelsens miljöscreening att det också finns ett antal farliga ämnen i Storsjöns vatten.
– Vi har bland annat hittat dioxiner, PCB, perflourerande ämnen och hormonstörande ämnen, berättar Anna Löfholm på länsstyrelsen.
Halterna av ämnena är låga, under de gränsvärden som finns i dag. Men det är fortfarande giftiga ämnen det handlar om. Ämnen som är farliga för vattenmiljön. Triklosan till exempel som är ett bakteriedödande ämne som ofta finns i kläder, deodoranter och andra hygienartiklar.
Lagras i bottenslam
Ett annat ämne som man hittat är det hormonstörande ämnet nonylfenoler. Det är förbjudet inom EU, men finns ofta i textilier som tillverkas i Asien. På så sätt hamnar miljögiftet i Storsjöns vatten.
– En del av ämnena kan ju lagras i organiska material och hamna i bottenslammet, säger Anna Löfholm. Vissa av de här ämnena är också väldigt långlivade och bryts nästan inte ner i naturen. De kan ju finnas kvar väldigt länge.
Svårt att sia om framtida effekter
Länsstyrelsen vill nu uppmärksamma både myndigheter, företag och konsumenter på att dessa gifter finns i vår vardag och få oss att köpa andra produkter som inte innehåller miljögifter. För även om det inte är någon fara i dag för Storsjöns vatten, så vet man inte hur framtiden ser ut.
– Miljögifterna försvinner ju inte från Storsjön, säger Anna Löfholm. Dessutom vet man inte vad blandningen av olika miljögifter betyder, hur de påverkar tillsammans. Så därför är det bra om vi tillsammans kan minska på utsläppen så mycket som möjligt.
Vill du läsa hela rapporten så hittar du den här.
Länsstyrelsen har också tips till konsumenter på hur man kan tänka när man handlar för att undvika miljögifter.