Andreas Lind, trebarnspappa i Bispgården står framför den tillfälliga Järåskolan, i svart hoodie och skägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Lind, förälder i Bispgården, berättar varför han tycker kommunen gör helt fel i att stänga Järåskolan den här terminen. Foto: Lukas Johansson/SVT

Första läsåret utan skola i Bispgården – Föräldrar rasar: ”Då kommer vi flytta ut från kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det skolstart för länets grundskoleelever och för eleverna i Bispgården började skolterminen med buss till Hammarstrand och en ny skola.

Järåskolan i Bispgården har stängt och den här terminen blir det istället buss till Hammarstrand för många av barnen i området och om skolan någonsin öppnar igen vet man inte.

Den här hösten börjar 16 av de barn som bor i Bispgårdenområdet i skolan i Liden i Sundsvalls kommun. Sedan tidigare gick redan tio av barnen i området på skolan i Liden.

22 av de 38 barnen som gick på Järåskolan har istället valt att gå i skola i Hammarstrand. Andreas Lind bor i Bispgården och har en sjuåring som nu blir elev på Kullstaskolan.

– Det här är fjärde gången hon får byta skola, och nu vet vi inte vad som händer nästa år, säger Andreas Lind, som vill få en långsiktig lösning i Bispgården. Om inte flyttar familjen från kommunen.

Politikern: Fritt att välja skola

Anton Hammar förstår kritiken och poängterar att det står vårdnadshavare fritt att välja skola åt sina barn.

– Vi är trygga med att vi har en bra kvalité i verksamheten kommande terminerna och bra lösningar med fritidshem och skolskjutsar, så vi får väl se om några vänder sig tillbaka i höst, det återstår att se, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.