10 kilo knark på en våg. Åklagare Lillemor Ersberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Lillemor Ersberg berätta om ärendet. Foto: Ur Tullverkets förundersökning och Sara Leijman/SVT

Fraktade tio kilo cannabis på tåget – åtalas i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern påträffades med 10 kilo cannabis i resväskan av tullen i Storlien, Åre kommun. Han reste med tåget från Stockholm till Trondheim och åtalas nu för grovt narkotikabrott.

Det var i september i fjol som den nu åtalade 25-åringen, hemmahörande i Stockholm, klev på tåget mot Trondheim. Med sig i resväskan hade han bland annat kläder, tandborste och cannabis.

Den civilklädda tullpersonalen som klev på tåget i Duved lade märke till honom, och tog 25-åringen in på tullkontroll i Storlien. Vid kontrollen fann tullen 10 kilo cannabisharts i form av 10 kakor, insvepta i svart plast i en mindre väska. På hans person fann tullen både norska och svenska kontanter.

– Det här är rätt ovanligt ändå, men framförallt att man gör beslagen i ett sammanhang och på ett ställe, säger åklagaren Lillemor Ersberg.

Nu väcker åklagaren åtal om grovt narkotikabrott mot 25-åringen som suttit häktad sedan september i Östersund.

Tandborste bland bevisning

I samband med husrannsakan fann polisen stora svarta sopsäckar i 25-åringens bil som var kvar i Stockholm. Säckarna ska matcha det material som var runt narkotikan i resväskan.

Redan i somras hade polisen gjort en husrannsakan hos 25-åringen. Då i samband med att han under juni månad påträffades av tullpersonalen i Värmland med 90 000 norska kronor i kontanter. Han misstänktes för penningtvätt och narkotikasmuggling. Händelserna från juni ska enligt åtalet visa på att han ägnar sig åt brottslig verksamhet.

Bland bevisningen finns även tandborsten som var i resväskan med narkotikan. Den togs i beslag vid häktningen och har analyserats för DNA.

Nekar brott

Under förhören har den misstänkta valt att inte kommentera någon av polisen frågor, utom att han förstår vad han är misstänkt för.

25-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.