splitbild på dels en man sedd bakifrån iklädd jägarkläder och med ett gevär i händerna siktandet på något framför sig och dels en man i glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför överklagas inte domen och det här var de främsta bevisen som inte höll – hör chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson om den friande domen mot den kände jaktprofilen. Foto: Marie Selander, SVT, Thomas Carlgren.

Frikännande dom mot jaktprofil överklagas inte: ”Fokuserar nu på lodjursjakten i Strömsund”

Publicerad

Åklagaren kommer inte att överklaga den frikännande domen mot jaktprofilen Robert Salomonsson och tre av hans jaktkamrater, varav två kommer från länet.

Det står klart idag torsdag, dagen efter att domen meddelats.

– Vi går vidare och fokuserar nu på två andra jakter som rör lodjur, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.

Det är fem år efter själva björnjakten som domen nu fallit i jaktbrottsrättegången mot den kände jaktprofilen Robert Salomonsson och tre av hans jaktkamrater.

Björnjakten genomfördes i Västerbotten, nära länsgränsen till Jämtlands län. Kortfattat stod jägarna åtalade för att ha släppt jakthundar från en otillåten åtel och sedan använt bil för att genskjuta björnen under själva jakten.

Två jägare från länet frikänns också

Samtliga jägare nekade till brott och på onsdagen frikändes samtliga. Två av jägarna kommer från länet.

Lycksele tingsrätt konstaterade att bevisningen inte var tillräcklig för att styrka grovt jaktbrott. Två viktiga delar i bevisningen för åklagaren var dels ett förhör med jaktledaren (en annan person än jaktprofilen) som gjordes direkt efter att björnen fällts och dels en pejlad jakthund som poliserna som var på plats i närheten av björnjakten fick in på sin medhavda pejl.

Rättegång om lodjursjakt återstår

Robert Salomonsson själv sade till SVT innan rättegången att han såg fram emot att förhandlingarna skulle hållas för att det då skulle visa sig att anklagelserna mot honom var falska.

Men trots den friande domen på onsdagen är rättgången ännu inte avslutad. Jaktprofilen är nämligen också åtalad för jaktbrott i samband med lodjursjakt i Strömsunds kommun, tillsammans med ytterligare en person.

När den delen av rättegången ska hållas är oklart då försvaret begärt en paus i förhandlingarna med hänvisning till man har nya vittnen.

I videon berättar chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson om hur han resonerar kring att inte överklaga den friande domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.