Glaciärerna smälter

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara glaciären på Nordpolen som smälter, även glaciärerna i vårt län tinar bort på grund av klimatförändringarna.

Bilder som tagits av glaciärerna vid Helags och Sylarna, som är Sveriges sydligaste glaciärer, visar tydligt hur utvecklingen ser ut. Foton från 1908, 1968 och 2015 vittnar om en kraftig minskning. Glaciärerna smälter. Orsaken är klimatförändringarna.

En tredjedel smält bort

Sedan 1950-talet har landets nordligaste glaciärerna minskat med omkring 30 procent.

– Och minskningen har sannolikt varit lika stor här i Jämtland och Härjedalen, säger miljöövervakare Tomas Bergström vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

Glaciärer är goda indikatorer på klimatförändringar eftersom glaciärer är helt beroende av väder och klimat, som till exempel hur mycket snö som faller och hur varma somrarna är. Minskningen är alltså redan kraftig och de senaste prognoserna från SMHI förutspår att vädret kommer att fortsätta bli allt varmare, med en temperaturökning på mellan tre och fem grader här i länet i slutet av seklet.

Försvinner helt

Hur kommer det att se ut i framtiden, kommer vi att ha några glaciärer kvar? Tomas Bergström svarar att själva det faktum att glaciärerna fortfarande finns kvar är smått överraskande.

– Men fortsätter det att bli ännu varmare så kommer de att tina bort, säger miljöövervakare Tomas Bergström.

Stockholms universitet som följer förändringarna av glaciärerna kommer nu att studera glaciärerna i Jämtlands län närmare.

Det är svårt att veta hur lång tid glaciärerna i kommer att finnas kvar, det beror på väder och klimat. Men om 25 år lär de fortfarande finnas kvar, tror Tomas Bergström.

Frågan är vad det kommer att leda till för resultat när landets sydligaste glaciärer smälter bort helt.

– Ja just de här glaciärerna vi har i länet är ganska små, de kanske inte har så jättestor betydelse för oss som bor här, annat än att man tycker att det är kul att det finns glaciärer. Sedan i resten av världen är det ju så att väldigt mycket vatten är uppbundet i glaciärer, säger Tomas Bergström.

Glaciärforskaren Gunhild Ninis Rosqvist instämmer.

– Men samtidigt påverkas ju hela fjällmiljön av klimatförändringarna, för med mindre snö under kortare tid, och med mer islagring i snön, så kommer fjällen inte att kunna användas på samma sätt än tidigare.

– Vi måste bli mer flexibla. Och traditionella näringar som rennäringen kommer inte att kunna utövas på samma sätt som tidigare, då förhållanden blir mer besvärliga, säger Gunhild Ninis Rosgvist, glaciärforskare vid Tarfala forskningsstation och knuten till Stockholms universitet.

Globalt sett så har glaciärerna en enorm betydelse som vattenmagasin och att de smälter kommer att få stora konsekvenser för till exempel jordbruk i Peru och Himalaya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.