I går var det ja – i dag nej, till att husera asylsökande på Holiday Club.

Holiday Club kovänder – här är orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Hotellet Holiday Club tänker inte längre ta emot några asylsökande. Så sent som i går eftermiddag var allt klart. Nu drar sig hotellet ur. Det visade sig inte vara praktiskt möjligt, enligt VD Stefan Karlsson.

I går kallade Migrationsverket och Holiday Club till presskonferens. Anldning var att hotellet skulle under en kortare tid ta emot asylsökande. 200 personer skulle få plats i dom rum hotellet kunde avvara.

– Det här gör jag inte för pengarna, det handlar om ren medmänsklighet. Vi har blivit inspirerade av andra, både företag och privatpersoner, som gör det de kan, säger Stefan Karlsson.

Men det var i går. I dag fick Jörgen Leding enhetschef på Migrationsverket beskedet av Stefan Karlsson, Holiday Clubs ägare att dom inte längre tänker ta emot några asylsökande.

– Jag blev förvånad men vi är van med snabba omställningar så det är bara att glömma och gå vidare, säger Jörgen Leding.

Ingen rimlig förklaring har lämnats till Migrationsverket varför hotellet väljer att kovända i frågan.

VD ger sin förklaring – och beklagar

Holiday Clubs VD Stefan Karlsson har på tisdag vid 18-tiden skickat ut ett pressmeddelande där han förklarar det inträffade.

”I dag tvingas vi dess värre konstatera att vi inte kan fullfölja avtalet. Skälet är att det inte visat sig praktiskt möjligt i förhållande till våra tidigare åtaganden. Miljö- och hälsoskyddsinspektionen i Åre kommun har också påtalat det olämpliga i att bedriva parallella verksamheter, dvs. hotellverksamhet och asylboende. I dagsläget finns det heller inte något hotell i Sverige som driver parallella verksamheter på detta sätt.”

Han skriver vidare:

”Vi beklagar den uppkomna situationen där vi agerade allt för snabbt utan att först ha utrett alla förutsättningar för den planerade verksamheten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.