Från vänster: Erika Magnusson, Bill Näslund och Eva Blom – invånare i Hoting

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kunskapen och tankarna från invånarna Erika Magnusson, Bill Näslund och Eva Blom i Hoting om krisberedskap i klippet. Foto: Malva Lund Hanefjord

Så förberedda är Hotings invånare om det blir kris eller krig

Uppdaterad
Publicerad

En ny broschyr om krisberedskap ska skickas ut i slutet av november. Genom den hoppas Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kunna förbereda allmänheten ifall kris och krig skulle uppstå.

– Det är bra att informationen kommer från en myndighet, säger Erika Magnusson, 39 år.

I slutet av november kommer hushåll få ta del av en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Anledningen till en uppdatering av den ursprungliga versionen som skickades ut 2018 är Sveriges förhöjda hotbild och en försämrad säkerhet i omvärlden.

I broschyren går det bland annat att läsa om hur man förbereder sig på kris eller krig, hur man ska tänka vid luftangrepp och vad man bör ha i hemberedskap.

Bill: ”Norra Sverige har bra kunskaper”

SVT har pratat med invånare i Hoting om hur väl förberedda dom är på kris och krig. En av dom är Bill Näslund, 64 år, som tänker att han har fördelar som är van skog- och naturliv.

– Jag tror vi som bor i norra Sverige har bra överlevnadskunskaper tack vare vår närhet till naturen, säger han.

Eva: ”Tar dagen som den kommer”

Eva Blom, 57 år, upplever att hon har det hon behöver för att klara sig vid en kris. Men hon förklarar även att tror hon kan bli bättre och att många människor är naiva till att det skulle hända just dom.

– Jag är en människa som tar dagen när den kommer. Som man brukar säga – den dagen den sorgen. Vilket man kanske inte ska säga i det här fallet, men jag kommer nog inte köpa kompass innan det väl skulle bli allvarligt, säger Eva Blom.

Mer information hittar du på MSB.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.