Lena Sirkka från Ragunda kommun står i ett mötesrum tillsammans med My Petré som är projektledare på Youth 2030.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som de unga invånarna i Ragunda kommun saknar? Det försöker Evelina Kjellström och My Petré från Youth 2030och Lena Sirkka från kommunen ta reda på. Foto: Simon Melin/SVT

I Ragunda vill man prata med ungdomarna – men hittar dem inte

Publicerad

Många glesbygdskommuner kämpar med att de yngre invånarna lämnar. I Ragunda kommun försöker man därför ta reda på vad som kan få ungdomarna att stanna. Men att hitta demär lättare sagt än gjort.

I Stugun anordnar Ragunda kommun tillsammans med föreningen Youth 2030 en träff med ortens 13- till 25-åringar.

– Vi hoppas på att få träffa ungdomarna och höra vad de vill göra. Och hur vi sen gemensamt kan finna väger på att göra en förändring, säger Lena Sirkka som är folkhälsoföreningssamordnare på Ragunda kommun.

Vill inkludera de yngre

Tanken är att genom att skapa sig ett ungdomsperspektiv få färre att lämna kommunen. Men viljan behöver också komma från ungdomarna själva.

– Vi vill ge dem alltifrån konkret kunskap om barnkonventionen och grundlagarna som vi har, till konkreta verktyg i hur man skriver en debattartikel, hur man får till ett möte med politiker och var man kan söka pengar för att förverkliga sina drömmar, säger My Petré som är projektledare på Youth 2030.

I videon ovan får du se vilka utmaningar kommunen står inför.

Svåra att nå

Men i Stugun dök inga ungdomar upp.

– Det visar verkligheten, att vi har stora utmaningar om hur vi ska nå dem. Vi har mycket att jobba på, säger Lena Sirkka.

Några timmar senare, sex mil österut i Bispgården gjordes ett andra försök för dagen. Och där var uppslutningen något bättre.

– Där dök sex unga upp. Under träffen pratade ungdomarna framförallt om kollektivtrafiken, den dåliga arbetsmiljön i klassrummen, mobbning/utanförskap samt brist på mötesplatser och aktiviteter, skriver My Petré i ett sms till SVT.

Till hösten kommer projektet återvända till Ragunda för att göra en uppföljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.