– Hennes uppdrag handlar ju om att jobba med den demokratiska utvecklingen för alla elever. Kamratföreningarna är ju trots allt en väldigt liten grupp elever, kanske åtta procent. Så över 90 procent rör ju inte den verksamheten, säger förbundschefen Mikael Cederberg.
Men de påverkas ju indirekt visar historien.
– Det handlar ju om ganska få program där det finns en sådan påverkan. På de allra flesta program så finns ju inga nästan medlemmar i de här föreningarna och därför utgör det inte heller något problem för de elevgrupperna och lärarna.
Några möten i höstas
Så vad har då skolledningen gjort vad gäller gymnasieföreningarna? De som är medlemmar är ju ändå till övervägande majoritet även elever på Wargentin.
Har ni haft möten med dem, har ni pratat med dom?
– Skolans chefer har haft ett par möten med dem där vi har informerat dem vad som gäller, att det inte finns någon överenskommelser längre, att de inte får ha några möten på skolan och så vidare. Men det här var ju i september, sedan dess har det inte varit några möten.
Demokratisamordnare fick inte vara med på möte
Till dessa möten hade också demokratisamordnare erbjudit sig att vara med. Men det fick hon inte.
– Vi erbjöd föreningsmedlemmarna både ett stöd av demokratisamordnare och kurator men de tackade nej till det, säger Mikael Cederberg.