SVT har i flera år berättat om Jamtlis behov av pengar. Under och efter pandemin är det underhållet av byggnader och samlingar som fått stryka på foten. Till 2025 har Jamtli äskat ett höjt grundanslag på sju miljoner kronor och dessutom ett extra tillskott på två miljoner för projekt.
– Vi har gjort de besparingar vi kan. Det närmar sig en kulturell kris, säger Robert Uitto (S) ordförande i Jamtlis stiftelse.
Beslut nästa år
Samtidigt brottas regionen, som är den största bidragsgivaren, med stora ekonomiska underskott. Även Östersunds kommun har dragit i handbromsen ekonomiskt.
Östersunds kommun kommer att besluta om storleken på bidraget nästa år vid kommunstyrelsemötet i början på december.
Regionala Utvecklingsnämnden vid Region JH kommer att fatta beslut den 17 december.
Jamtlis ägare
Jamtli ägs av Stiftelsen Jamtli.
Den är instiftad av Jämtlands läns landsting (numera Region Jämtland Härjedalen), Östersunds kommun, föreningen Heimbygda och Jämtlands läns konstförening 1973.
Verksamheten bekostas till 65 procent av Regionen och 35 procent av Östersunds kommun.
Utöver det så kommer ungefär hälften av Jamtlis inkomster från andra håll. Det är biljettintäkter, projektmedel m.m.
2023 fick Jamtli sammanlagt ungefär 46,4 miljoner kronor i bidrag från regionen och Östersunds kommun.
Vad tycker du – vad ska Jamtli vara i framtiden?
Per • Svårt att motivera mer stöd och bidrag utan att noga genomlysa Jamtli och dess verksamhet. Att ösa bidrag och stöd till något som ständigt behöver ytterligare stöd är felaktigt.
Se över mandatet och revidera uppdraget, sälj av delar av verksamheten som idag drar ned verksamhetens lönsamhet. Därefter borde en långsiktig och hållbar verksamhetsplan instiftas för att säkra Jamtli och dess verksamhet.
Margareta • För mig som bor i Årekommun betyder inte Jamtli särskilt mycket. Skulle vilja gå omkring på området i lugn o ro men det är omöjligt med dessa ”spel” som pågår jämt under säsong o ”alla” tycker är så roligt. Minska ner på dem till några gånger i veckan då det kan vara inträde. Annars ska det vara gratis! Som det är nu har jag o min familj inte besökt Jamtli på över 15 år. Museer ska inte kosta en förmögenhet att besöka.
M • Museum fungerar som en plattform för att bevara och sprida information om vår gemensamma historia. De förvaltar vårt kulturarv som vi som medborgare tillsammans äger. Utan tillräckliga resurser riskerar museer att minska sin verksamhet, vilket skulle begränsa möjligheterna för medborgarna att ta del av viktig kulturell och historisk kunskap. En informerad medborgarskara är en grundpelare i en fungerande demokrati. Historisk kunskap låter oss förstå varför våra förfäder gjorde som de gjorde samtidigt som den förhoppningsvis kan hjälper oss att undvika att snubbla på samma gamla trösklar igen.
Henrik • Jamtli har under något decennium fattat en serie av oövertänkta beslut med investeringar i nya fastigheter och Nationalmuseum Norr med väsentligt högre kostnader som uppenbarligen inte har stärkt publikens intresse för anläggningen. Det rimliga är att göra en extern utredning med målet att anpassa verksamheten till gällande ekonomiska förutsättningar. Den orkestrering av nya pengabehov som ordföranden och chefen för Jamtli ägnar sig åt är populistiskt i ett sammanhang där många kommunala kärnverksamheter, inte minst regionens, har svårt att få ekonomin att gå ihop. Rätta munnen efter matsäcken!