En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en röd och vit tornliknande byggnad. Entrén till Jamtli.  Till höger Robert Uitto, i blå jacka med träpaneler i bakgrunden, där det finns en konstnärlig text placerad på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Uitto (S), styrelseordförande för Jamtli, är bekymrad över det ekonomiska läget. Hör vad som kan hända om inte Jamtli får mer pengar. Foto: Maria Harning/SVT

Jamtli i ekonomisk kris: ”Har gjort de besparingar vi kan”

Publicerad

Jamtli skulle behöva ett rejält tillskott av ägarna nästa år för att komma i kapp ekonomiskt. Men trots att 2025 snart är här finns inga besked om pengar.

SVT har i flera år berättat om Jamtlis behov av pengar. Under och efter pandemin är det underhållet av byggnader och samlingar som fått stryka på foten. Till 2025 har Jamtli äskat ett höjt grundanslag på sju miljoner kronor och dessutom ett extra tillskott på två miljoner för projekt.

– Vi har gjort de besparingar vi kan. Det närmar sig en kulturell kris, säger Robert Uitto (S) ordförande i Jamtlis stiftelse.

Beslut nästa år

Samtidigt brottas regionen, som är den största bidragsgivaren, med stora ekonomiska underskott. Även Östersunds kommun har dragit i handbromsen ekonomiskt.

Östersunds kommun kommer att besluta om storleken på bidraget nästa år vid kommunstyrelsemötet i början på december.
Regionala Utvecklingsnämnden vid Region JH kommer att fatta beslut den 17 december.

Jamtlis ägare

Jamtli ägs av Stiftelsen Jamtli.

Den är instiftad av Jämtlands läns landsting (numera Region Jämtland Härjedalen), Östersunds kommun, föreningen Heimbygda och Jämtlands läns konstförening 1973.

Verksamheten bekostas till 65 procent av Regionen och 35 procent av Östersunds kommun.

Utöver det så kommer ungefär hälften av Jamtlis inkomster från andra håll. Det är biljettintäkter, projektmedel m.m.

2023 fick Jamtli sammanlagt ungefär 46,4 miljoner kronor i bidrag från regionen och Östersunds kommun.

Vad tycker du – vad ska Jamtli vara i framtiden?

Jacob • Det är otroligt viktigt att Jamtli finns kvar och får utvecklas! Satsa de ekonomiska resurser som behövs! Jämtlands och Härjedalens kulturarv, inte minst byggnadskonsten inkl. timmerhusbyggandet, bör lyftas och kunskapen om denna hållbara byggnadsteknik spridas.

Hanna • Jag och mina barn älskar att besöka jamtli!

Skattebetalare • Jag har aldrig under mitt 65-åriga, skattebetalande, levene och boende i Jämtland varit på Jamtli. Det ingick inte ens under skoltiden att man fick åka och besöka Jamtli.
Jag tycker att det finns större hål att lägga skattepengarna i.

maria • Klart som korvspadet att kulturen drar det kortaste strået om man jämför t.ex sjukvård. Jamtli är en lyx som man kan unna sig när ekonomin tål det. Beta av operationsköer och uppdatera äldreboenden etc. När ekonomin tillåter kan Jamtli och dylika förrättningar erhålla bidrag.

Margareta • För mig som bor i Årekommun betyder inte Jamtli särskilt mycket. Skulle vilja gå omkring på området i lugn o ro men det är omöjligt med dessa ”spel” som pågår jämt under säsong o ”alla” tycker är så roligt. Minska ner på dem till några gånger i veckan då det kan vara inträde. Annars ska det vara gratis! Som det är nu har jag o min familj inte besökt Jamtli på över 15 år. Museer ska inte kosta en förmögenhet att besöka.

Lena • Jag tycker Jamtli ska erhålla pengar för underhållning av byggnaderna. Vidare att man ser över själva verksamheten, d v s att som alla andra verksamheter titta på vad som drar in pengar och vad som behöver förändras för att verksamheten ska minska sitt behov av stöd.

M • Museum fungerar som en plattform för att bevara och sprida information om vår gemensamma historia. De förvaltar vårt kulturarv som vi som medborgare tillsammans äger. Utan tillräckliga resurser riskerar museer att minska sin verksamhet, vilket skulle begränsa möjligheterna för medborgarna att ta del av viktig kulturell och historisk kunskap. En informerad medborgarskara är en grundpelare i en fungerande demokrati. Historisk kunskap låter oss förstå varför våra förfäder gjorde som de gjorde samtidigt som den förhoppningsvis kan hjälper oss att undvika att snubbla på samma gamla trösklar igen.

Henrik • Jamtli har under något decennium fattat en serie av oövertänkta beslut med investeringar i nya fastigheter och Nationalmuseum Norr med väsentligt högre kostnader som uppenbarligen inte har stärkt publikens intresse för anläggningen. Det rimliga är att göra en extern utredning med målet att anpassa verksamheten till gällande ekonomiska förutsättningar. Den orkestrering av nya pengabehov som ordföranden och chefen för Jamtli ägnar sig åt är populistiskt i ett sammanhang där många kommunala kärnverksamheter, inte minst regionens, har svårt att få ekonomin att gå ihop. Rätta munnen efter matsäcken!

Anna • Jamtli ska vara ett storsjöodjurscentrum i framtiden

japp • Jag tycker att Region JH ska fokusera på att ta hand om de invånare som har det svårt, främst då våra äldre. Äldreomsorgen urholkas och är snart icke existerande. Bedrövligt ! Ta hand om de människor som slitit ett helt liv och byggt upp den trygghet vi har idag !!

Härjedaling • Östersunds kommun har störst nytta av Jamtli och borde betala rejält mer. Uppenbarligen har man råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jamtlis ekonomi

Mer i ämnet