Två män i svart kostym står i en skyliftkorg inomhus på Jamtli.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamtlis chef, Olov Amelin, och generalsekreteraren för Sveriges museer, Gunnar Ardelius, invigde Jamtlis nya basutställningar från en skylift. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Karoliner och krigstider lyfts fram i Jamtlis nya basutställningar

Publicerad

Efter flera års planering och ombyggnation öppnade under fredagskvällen Jamtlis nya och uppdaterade basutställning som fått namnet ”Krig och fred”.
SVT tog en rundtur strax innan öppningen.

När Jamtli för flera år sedan började diskutera hur de nya basutställningarna skulle bli kom man överens om att de gamla utställningarna var bra men att de skulle uppdateras.

– Utställningen Krig och fred innehåller egentligen tre avdelningar: Medeltid, Krigstider och Lust och Fägring. Genom att bygga till ett nytt entrésolplan och öppnat upp väggar har vi kunnat utvidga berättelsen så att historien kring dessa perioder blir tydligare, berättar Olov Amelin.

Krigsdrabbade jämtländska bönder

Chefen för Jamtlis avdelning för publik och upplevelser, Torgärd Notelid, är mycket nöjd nu när de nya basutställningarna är på plats.

– Den här perioden, 1563 till 1720, med alla krig som drabbade befolkningen här, är jätteintressant. Och det har vi verkligen lyckats få fram.

Karolinernas vedermödor

En viktig del i den Jämtländska historien, som nu fått ta betydligt större plats än tidigare, är historien om Armfeldts karoliner. Se mer om det i klippet ovan.

Karolinernas dödsmarsch, i gränstrakterna av Jämtland och Tröndelag år 1719, visas upp i ett speciellt rum där siluetter av soldater rör sig suggestivt utefter väggarna. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.