kvinna och man iförda hjälm ståendes utomhus med grävmaskin i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
It-chefen som hoppade av för att bli snickare är bara en av många länsbor som lockas av karriärbyte – Maria Jonsson Allander och Sven-Åke Näs på Jämtlands Vux berätta mer om trenden. Foto: Marie Selander/SVT

Karriärbyte lockar fler mitt i yrkeslivet – trenden syns på Jämtlands Vux

Publicerad

Intresset ökar för yrkesutbildningarna för vuxna. Det märks vid Jämtlands Vux. Där ser man också en ny trend: Att allt fler byter karriär mitt i yrkeslivet.

– Förr var det långtidsarbetslösa, nu är det folk som lämnar ett fast jobb för att omskola sig, säger bygglärare Sven-Åke Näs på Jämtland Vux.

Trenden har varit tydlig de senaste fyra, fem åren: Folk väljer att omskola sig för en helt ny karriärinriktning.

Ett exempel är it-chefen som blev av med jobbet, som tröttnat på all tid framför datorn och ville ha ett mer praktiskt jobb.

– Han hade lätt kunnat få ett nytt jobb men istället kom han till oss och utbildar sig nu till snickare, säger byggläraren Sven-Åke Näs.

Motiverade och jobbar hårt

Det handlar om studiemotiverade människor med hög ambitionsnivå.

– De går ut och jobbar även när det 25-30 grader minus och det utan att vi jagar på dem, säger Sven-Åke Näs.

Skälet till att intresset nu ökar är sannolikt konjunkturen.

Vill vara förberedda när det vänder

– Många passar på nu när det är lågkonjunktur för de vet att det finns arbete. Man vill vara förberedd när det vänder, säger Maria Jonsson Allander, språkstöd och ”alltiallo” vid Jämtlands Vux.

För jobb kommer det att finnas framöver, med tanke på alla pensionsavgångar, konstaterar hon.

Fördubbling jämfört med ifjol

Intresset för yrkesutbildningarna har ökat under många år i landet som helhet. I länet har det varierat under åren men sedan i fjol märks en ökning av antalet elever på Jämtlands Vux.

– I fjol vid den här tiden hade vi ett nytt intag och då hade vi bara fem elever. I år har vi tio – en fördubbling och det ser ut att fortsätta öka, säger Sven-Åke Nääs.

Jämtlands Vux

Jämtlands Vux är en del av Jämtlands Gymnasieförbund och har ett stort utbud av kurser och yrkesutbildningar vid utbildningsorterna Bräcke, Bispgården och Östersund.

SVT-reportaget ovan är inspelat i utbildningslokalerna i Furulund, fem kilometer utanför centrala Östersund, där flera av yrkesutbildningarna hålls, bland utbildningarna till plattsättare och målare.

Kursstart hålls en gång per termin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.