Delad bild: Till vänster Garrett Ainsworth, vd för District Metals framför ett träd. Den högra sektionen visar en panoramavy över Oviken med bondgårdar, omgiven av skog och träd med höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots låghaltigt uran är brytning i Oviken lönsam. Garrett Ainsworth, vd för District Metals, förklarar varför i klippet. Foto: District Metals, Marie Selander/SVT

Kanadensiska gruvbolaget: I Oviken finns världens näst största uranfyndighet

Uppdaterad
Publicerad

Världens näst största uranfyndighet finns i Oviken, enligt det kanadensiska företaget District Metals, som är den största prospektören i Jämtlands län.

Trots den låga uranhalten anses fyndigheten brytvärd, säger bolagets vd Garrett Ainsworth i sin första intervju på plats.

– I Finland ska man inleda uranutvinning, och där är uranhalten tio gånger lägre än i Oviken, förklarar han.

Fyndigheten kallas Viken och den säljs i reklam till investeringsbolag som en av världens största fyndigheter av uran och vanadin.

Den bedöms innehålla över en miljard ton uranmalm och 17 miljarder ton vanadinmalm.

Gruvplanerna i Jämtland

Inmutat över 80 000 hektar

I Jämtlands län är District Metals det bolag som inmutat störst områden för prospektering, nära 80 000 hektar. En stor del utgörs av fyndigheten i Oviken, men omfattar också stora ytor i Tåsjötrakten.

Mineralrättigheterna innehas via dotterbolaget Bergslagen Metals. Nyligen var vd:n och en rad av bolagets investerare på plats i Oviken.

Liksom resten av gruvbranschen inväntar bolaget regeringens besked om uranbrytningsförbudet, med förhoppningar om att det kommer att upphävas.

– Då kommer vi att dra upp tempot i vårt arbete, säger District Metals vd Garrett Ainsworth, geolog specialiserad på uran.

Uran av låg halt – ändå brytvärd

Bolaget har målinriktat utökat sina mineralrättigheter de senaste åren.

District Metals är ett prospekteringsbolag och planerar inte egen gruvbrytning, utan avser att sälja mineralrättigheterna vidare.

Är Vikenfyndigheten verkligen en av världens största fyndigheter, det finns ju stora fyndigheter, till exempel fyndigheterna i Afrika?

– Det stämmer. Men det är en stor fyndighet. Och Viken-fyndigheten innehåller även stora mängder vanadin och andra energimetaller. Det är en skillnad, säger Garrett Ainsworth.

Samtidigt tillägger han att uranhalten är väldigt låg i Oviken, liksom resten av Sverige.

Men om uranhalten är låg är den ändå brytvärd?

– Ja.

Hur ser du på att det finns en stor oro för miljöriskerna, exempelvis oron för att dricksvattnet, som tas från Storsjön, ska förgiftas?

– Sverige har stark miljölagstiftning. Om uranutvinning ska ske någonstans så är det här eller i länder som Kanada, säger Garrett Ainsworth.

Det bolag som kommit längst i sina gruvplaner i länet är australiensiska bolaget Aura Energy som ansökt om bearbetningskoncession i Oviken,

Här finns uranfyndigheter

Av världens samlade urantillgångar anses 0,2 procent finnas i Sverige. Sveriges tillgångar utgör cirka 27 procent av Europas urantillgångar, utifrån vad som är känt idag (OECD NEA).

De svenska uranfyndigheterna finns i alunskiffrar och i urberget.

De mörka alunskiffrarna är de yngsta fyndigheterna, och också de som innehåller de största samlade uranmängderna i Sverige. De förekommer i större mängd i fjällkedjans randområden exempelvis vid Storsjön i Jämtlands län, samt i Skåne, Billingen i Västergötland, Östergötland, Närke och på Öland.

Uranhalten i alunskiffer skiljer sig i olika delar av Sverige.

I södra Storsjöområdet (Oviken bla) uppgår uranhalten exempelvis till 245 gram per ton. Högsta uranhalten finns i Billingen 300 gram per ton och lägst i Skåne 50 gram per ton.

I Sverige används årligen cirka 1 500 ton naturligt uran, som köps på världsmarknaden. De viktigaste länderna för kommersiell uranbrytning är Kazakstan, Kanada och Australien.

Idag råder förbud mot utvinning av uran i Sverige men regeringen har tillsatt en utredning som sett över hur förbudet ska kunna upphävas. Inom kort väntas resultatet av utredningen presenteras.

(källa: SGU, regeringen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet