Staffan Lindberg, ordförande i Åre fjällsäkerhetsförening, är mycket kritisk mot att polisen dröjde flera timmar innan de beslutade om fjällräddningsinsats för de åtta saknade personerna i Vålådalen. Foto: SVT

Stark kritik mot polisen – larm togs inte på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Det tog närmare fem timmar innan polisen tog larmen om flera personer försvunna på fjället på allvar, och skickade undsättning.

– Det hade kunnat bli en ny Anarisolycka som var för 40 år sen när åtta personer omkom i en liknande situation, säger Staffan Lindberg från Åre fjällsäkerhetsförening.

När någon i länet larmar polis hanteras det av regionledningscentralen i Umeå, och det är där besluten tas om vilka insatser som ska göras.

I söndags slog både fjällräddare på plats och stugvärdar larm flera gånger till polisen om att åtta personer saknades i Vålådalen, men beslutet om insats dröjde. Till slut lyckades man övertyga polisen om att det var allvar, berättar Staffan Lindberg, ordförande i Åre fjällsäkerhetsförening.

Staffan Lindberg. Foto: SVT

Dröjde nästan fem timmar

Gruppen ifråga var elva personer som lämnade Lunndörrsstugan vid tiotiden på söndag förmiddag och skulle tura till Vålåstugan. Tre av dem vände tillbaka medan åtta fortsatte. Vid halv fyratiden fick polisen larm om att gruppen var försvunnen.

Enlligt Staffan Lindberg fortsatte alltså fjällräddare och stugvärdar att larma flera gånger, men polisen beordrade inte ut någon hjälp förrän klockan 20.20 på kvällen.

– Antagligen en felbedömning av polisen som trodde att det här var fjällvana människor. Men när larmet gick blåste det närmare 40 sekundmeter i Helags och det här är i samma område även om det är längre bort, en del av vindarna var säkert i det här området. Dessutom snöade det rejält, säger Staffan Lindberg, ordförande i Åre fjällsäkerhetsförening.

Det här är Vålåstugan och ungefär 500 meter från platsen hade gruppen grävt ner sig. Det blåste kraftigt och snöade i området. Foto: Staffan Lindberg

Fick grävas loss

Vid midnatt hittades gruppen nergrävda i drevsnön och det tog drygt en timme för fjällräddarna att gräva fram dem ur snömassorna där de bokstavligen satt fast. Enligt gruppen befann de sig i ett oerhört utsatt läge och det var kris. Det borde vara en självklarhet att åka ut så fort som möjligt menar Staffan Lindberg:

– Det här blir nog en väckarklocka för alla inblandade, att man gjort en felbedömning, säger han.

Om inte fjällräddarna ringt så ihärdigt till polisen så skulle de enligt Staffan Linberg skickats ut först klockan tio på måndag morgon.

-  Det är alldeles för sent, vad som då hade påträffats vid olycksplatsen – det vill inte jag veta.

SVT har på tisdagen haft kontakt med de ansvariga på polisens regionledningscentral i Umeå. De vill svara på kritiken, men säger att de inte har möjlighet att göra det i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.