Krokomsryttare i VM

Uppdaterad
Publicerad

När islandshäst-VM i Österrike drar igång kommer Krokoms kommun vara väl representerat. Av totalt åtta svenska ryttare kommer två från den lilla kommunen i Jämtland.

I en box i byn Valne utanför Krokom står islandshästen Sproti. Om två veckor ska han och hans ryttare Gudmundur ”Gummi” Einarsson försöka göra om – det de gjorde för två år sen – nämligen ge Sverige ett VM-guld i stilpass.

– Siktet är att försvara titeln, säger han.

Sproti och Gudmundur

Det här blir det fjärde världmästerskapet som Gummi deltar i. För Camilla Hed, som bor i Tullus några kilometer bort, är det däremot första gången.

– Det ska bli jättekul, säger hon.

VM-deltagare får betala själva

I dag finns ungefär 30.000 islandshästar i Sverige. Trots rasens popularitet har svenska islandshästförbundet hittills nekats inträde i Riksidrottsförbundet, något som de två ryttarna tycker är synd inte minst på grund av den ekonomiska aspekten.

Utan Riksidottförbundet i ryggen får nämligen islandshästryttare bekosta alla sina aktiviteter själva, som till exempel lokalhyra och ungdomsverksamhet. Inte heller elitryttarna har några ekonomiska fördelar, till exempel får VM-deltagarna själva får stå för alla omkostnader nu när de drar till Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sproti och Gudmundur

Mer i ämnet