Den äldre kvinnan trodde att hon investerade i kryptovaluta men blev i själva verket lurad på 540 000 kronor. Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinna i 80-årsåldern i Östersund lurades på en halv miljon – trodde hon investerade i kryptovaluta

Publicerad

En kvinna i 80-årsåldern i Östersunds kommun klickade på en länk för att investera pengar i kryptovaluta. Det slutade med att hon lurades på över en halv miljon kronor, enligt en anmälan till polisen.

Kvinnan hade varit inne på Facebook och där hittat information om att det fanns en möjlighet att tjäna pengar genom att investera i kryptovaluta.

För att kunna göra investeringen uppmanades hon klicka på en länk, vilket hon gjorde. Därefter följde ett telefonsamtal med någon som talade engelska. Personen fick henne att ladda ned appen AnyDesk och uppge sitt bank-id.

Brott mot äldre i Jämtland

Lurades att ta lån

Det som sedan hände var att det drogs 200 000 kronor från kvinnans bankkonto. Men bedrägeriet slutade inte där. Kvinnan lurades också att ta ett lån på 340 000 kronor, pengar som också försvann.

Totalt lurades kvinnan på 540 000 kronor. Bedrägeriet som inträffade i slutet av september i år är nu polisanmält.

Är du orolig anhörig? I videon nedanför får du goda råd om hur du förbereder och skyddar närstående från bedragare:

Gertrud Nygren en pensionär med blont axellångt hår och stora glasögon. Sommardag i bakgrunden och tre boxar med siffror 3,2,1 från övre vänstra hörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gertrud Nygren från PRO Jämtland ger sina bästa tips till anhöriga som är oroliga för att närstående ska drabbas av bedragare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott mot äldre i Jämtland

Mer i ämnet