Allmänläkaren Milosz Swiergiel lämnade Stockholm för Jämtland: Här har jag tid för mina patienter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Jämtland Härjedalen har ett listningstak på 1 250 patienter per läkare. Detta fick allmänläkaren Milosz Swiergiel att flytta från Stockholm till Brunflo. I videon berättar han om de fördelar han upplever. Foto: April Caarph

Läkarförbundet: 4 400 allmänläkare saknas i primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 4 400 heltidsarbetande allmänläkare. Det menar Läkarförbundet behövs för att få en primärvård i balans. Enligt Sveriges läkarförbund skulle en sådan utökning kosta flera miljarder årligen.

– Det behöver bli ungefär dubbelt så många läkare som man är i dag , säger ordförande Sofia Rydgren Stale.

I Sverige har alla rätt till en fast läkarkontakt inom primärvården, vilket innebär en namngiven läkare som är ansvarig för din vård. Syftet är att skapa trygghet och kontinuitet.

Enligt Socialstyrelsen kan en läkare i normalfallet ha ansvar för 1 100 invånare – men i dag har många läkare ansvar för betydligt fler. För att nå Socialstyrelsens riktvärde menar Läkarförbundet att ytterligare 4 400 allmänläkare skulle behöva anställas

– Det behöver bli ungefär dubbelt så många läkare som man är i dag och lågt räknat skulle det kosta 7,5 miljarder kronor årligen, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.

Kritik mot regionernas ambitionsnivå

Hon kritiserar flera av landets regioner för bristande ambitioner att bygga ut primärvården – trots det nationella målet att göra den till navet i det svenska vårdsystemet.

– Vi har kommit överens nationellt om att det här är vägen att gå, då behöver man också göra de satsningar som krävs. Nu ser vi att det är väldigt lite som händer ute i verksamheterna.

Läkarförbundet anser att alla regioner behöver fatta politiska beslut om att nå Socialstyrelsens riktvärde och ha en handlingsplan för hur detta ska uppnås . När SVT frågar landets 21 regioner om de har detta, svarar 13 att de har fattat politiska beslut, och 5 att de har en handlingsplan.

”Gör så gott man kan”

Flera av de regioner som saknar en formell handlingsplan och/ eller beslut säger dock att det är på gång, eller att de jobbar med frågan på andra sätt. Till exempel satsar Halland på fler tjänster för ST-läkare, och Jämtland Härjedalen har sedan några år tillbaka haft en gräns på 1 250 listade patienter per läkare.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, upplever att regionerna gör sitt bästa för att öka antalet läkare inom primärvården, och menar att de har sett positiva resultat.

– Vi kan se att antalet läkare i primärvården har ökat de senaste åren, men att det behövs fler är nog de flesta överens om, säger Johan Kaarme, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.

Delar du bilden att det finns en bristande ambition?

– Frågan är högt uppe på agendan i alla regioner. Alla vill och ser ett värde i att ha tillräckligt många läkare.

Så räknade Läkarförbundet

Uträkningen av behovet av fler allmänläkare utgår från antalet specialistläkare sysselsatta inom primärvården, sammanställt av Socialstyrelsen och Nationella vårdkompetensrådet (2022).

I beräkningen har också antalet ST-läkare i primärvården inkluderats, utifrån siffror från SKR (2022). Hänsyn har tagits till genomsnittlig tjänstgöringsgrad och att ST-läkare ansvarar för hälften så många invånare som färdiga specialistläkare, i enlighet med Socialstyrelsens riktvärde.

Uträkningen av kostnaden är baserad på årslönekostnaden för en specialistläkare i allmänmedicin, inklusive kostnader för arbetsgivaravgifter och avtalad tjänstepension. Beräkningen tar inte hänsyn till andra utgifter som är kopplade till en anställning, såsom lokalkostnader.

Källa: Läkarförbundet

Frågor ställda av SVT till regionerna om riktvärdet

  • Har er region tagit politiska beslut om att arbeta mot det nationella riktvärdet på 1 100 invånare per specialistläkare?
  • Har er region tagit fram handlingsplaner för att nå riktvärdet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.