Att som patient ha en fast läkarkontakt, det vill säga möjlighet att återkomma till en och samma läkare i primärvården, innebär flera fördelar. En viktig sådan är kontinuitet, som i flera studier visat sig leda till bland annat färre sjukhusinläggningar.
Enligt svensk lag har alla rätt till en fast läkarkontakt men jämfört med till exempel Norge och Danmark så är andelen som har en fast läkarkontakt i Sverige låg. För att underlätta för regionerna att få till en förändring på det här området har därför Socialstyrelsen, på uppdrag av regeringen, tagit fram ett nationellt riktvärde för hur många patienter en distriktsläkare i normalfallet bör ha ansvar för.
– Vi hoppas att de ser det som ett stöd i sitt utvecklingsarbete, säger Maria Hilberth som är enhetschef på Socialstyrelsen.
Nytt riktvärde
Riktvärdet på 1 100 patienter per läkare baseras på en samlad bedömning som Socialstyrelsen har gjort utifrån bland annat vetenskaplig litteratur och dialoger med regionerna. Enligt myndigheten gynnas patienter såväl som personal av att antalet inte är för högt. Siffran ska dock varken ses som ett tak eller golv, utan behöver anpassas lokalt, enligt Socialstyrelsen.
– Det är viktigt att man tittar på vilka förutsättningar som läkarna och vårdcentralen har. Har man till exempel många äldre patienter behöver man kanske rikta in sig på färre patienter per läkare, säger Maria Hilberth.
Bättre arbetsbelastning
Enligt Svensk förening för allmänmedicin är det i dag vanligt att läkare i primärvården har ansvar för mellan 2 000 och 2 500 patienter och som SVT Nyheter tidigare berättat upplever många primärvårdsläkare att de har en orimlig arbetsbelastning. Med det nya riktvärdet hoppas Socialstyrelsen på en förbättrad arbetssituation för läkarna, liksom en förbättrad tillgänglighet och kontinuitet för patienter.
Samtidigt är det i dag stor brist på allmänläkare som vill jobba i primärvården och frågan är då vilken effekt det nya riktvärdet faktiskt kan få?
– Det vi gör nu är att peka ut en riktning att jobba mot. Tillgången på läkare är en utmaning och riktvärdet understryker hur viktigt det är att också arbeta för att det ska bli fler läkare och ST-läkare i primärvården. Samtidigt kan riktvärdet i sig bidra till att det blir mer attraktivt att arbeta i primärvården, att fler kan stanna där och ha möjlighet att arbeta heltid, säger Maria Hilberth.