SVT-enkät: Läkare inom primärvården vittnar om ohållbar arbetssituation

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen inom primärvården är ohållbar – det vittnar ett stort antal läkare om som har svarat på en enkät som SVT Nyheter har gjort. Många jobbar deltid för att orka med och flera överväger att sluta.

”Jag är så trött på att alltid vara otillräcklig, att hela tiden kämpa med näsan precis ovan ytan. Jag har därför valt att ta tjänstledigt nu och kommer förmodligen säga upp mig. Jag orkar bara inte mer.”

Så beskriver en läkare, som jobbar på en vårdcentral i Mellansverige, sin arbetssituation för SVT Nyheter. Ett exempel som sammanfattar vad många läkare som jobbar inom primärvården i dag känner.

Vården – Val 2022

Primärvården brukar beskrivas som första linjens sjukvård. Här ingår bland annat vårdcentraler dit patienter kan gå med problem som illavarslande knölar och ihållande huvudvärk. De läkare som jobbar inom primärvården är specialiserade inom allmänmedicin och har ett brett ansvar.

– Vi är bäst på att se helheten, säger Magnus Isacson som är ordförande i svensk förening för allmänmedicin, SFAM.

”Mycket olustig känsla att leva med”

Men av de som jobbar eller har jobbat i den svenska primärvården finns det alltså ett stort missnöje.

SVT Nyheter har skickat ut en enkät till samtliga 435 läkare som fick sitt specialistbevis i allmänmedicin utfärdat 2018 och som fortfarande bor i Sverige. Ett bevis som läkare kan få efter minst tolv år av studier och arbete.

Nästan hälften, 212, har svarat och av dem jobbar de flesta, 88 procent, fortfarande inom primärvården fyra år efter att de blivit färdiga specialister.

12 procent har dock slutat, nästan alla på grund av arbetsbelastningen. Så här skriver till exempel en:

”Även om man gör en större insats än vad tjänsten kräver så vet man att det är långt ifrån tillräckligt. Det är en mycket olustig känsla att leva med i längden när man ansvarar för människors liv och hälsa.”

Flera överväger att lämna

Av de som fortfarande jobbar inom primärvården säger en majoritet att de är missnöjda med sin nuvarande arbetssituation och 54 procent jobbar bara deltid. Även här säger de flesta att orsaken är arbetsbelastningen.

”Skulle jag jobba heltid så skulle jag gå in i väggen”, skriver en av läkarna.

Vidare uppger drygt var fjärde läkare att det är troligt eller mycket troligt att de kommer lämna primärvården inom fem år.

– Det är mycket allvarligt och ledsamt att det är såhär. Det bekräftar den bild som vi har haft sedan tidigare, säger Magnus Isacson.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar att situationen inom primärvården är en prioriterad fråga och att det pågår ett förbättringsarbete i regionerna.

– Jag tänker att den här typen av signaler stärker vikten av att arbeta med förutsättningarna i primärvården, säger Emma Spak som är sektionschef på SKR.

Läkarnas svar i siffror

2018 fick 471 läkare sitt specialistbevis i allmänmedicin. Enkäten skickades ut till de 435 som står skrivna på en adress i Sverige.

Sammantaget svarade 212 på enkäten, en svarsfrekvens på 49%.

Av de 212 läkarna arbetade 186 kvar inom primärvården medan 26 redan slutat.

59 procent av de som fortfarande jobbar inom primärvården har svarat att de inte är nöjda med sin nuvarande arbetssituation. Bara 44 procent jobbar heltid. 76 procent anser att bemanningen inte är tillräcklig.

26 procent av läkarna som arbetar kvar inom primärvården säger också att det är troligt eller mycket troligt att de kommer lämna primärvården inom fem år.

Enligt enkätsvaren och en sannolikhetsberäkning som SVT Nyheter har gjort skulle summan av de som flyttat utomlands, de som redan slutat och de som säger att de troligtvis kommer sluta inom fem år innebära att den svenska primärvården förlorar 30-40% av alla 471 läkare som fick sin specialistlicens 2018.

Så gjorde vi enkäten

Socialstyrelsen har statistik över hur många yrkesverksamma läkare med allmänspecialistbevis som finns inom vården, men inte hur många av dem som faktiskt arbetar inom primärvården.

För att ta reda på hur många ”allmänmedicinare” som finns i just primärvården men också få en idé över hur många som lämnar den valde vi att göra en enkät. Vi ville också höra hur distriktsläkarna ser på sin arbetssituation, patientsäkerheten, vilka idéer de har för en förändrad primärvård, liksom lyssna på dem som valt att lämna primärvården trots sin specialisering.

Vi hade ingen möjlighet att fråga alla drygt 6 000 allmänmedicinare utan valde att försöka nå alla som fick sitt specialistbevis i allmänmedicin 2018. Dels för att de redan har arbetat i ett antal år – det tar trots allt minst fem års heltidsarbete att få ett specialistbevis – och att de arbetat som specialister innan covid-19 bröt ut.

2018 fick 471 läkare sitt specialistbevis i allmänmedicin. 36 av dem saknade folkbokföringsort i Sverige enligt Socialstyrelsens register. Vi letade fram fullständiga adresser till de 435 kvarvarande läkarna och skickade ut ett brev med en inbjudan till att delta i vår undersökning genom QR-kod. Dessvärre var två adresser felaktiga så vårt brev nådde bara 433 läkare. Vi skickade även ut en påminnelse för att få upp svarsfrekvensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet