Till vänster en man med stort skägg och glasögon. Klädd i kavaj och skjorta. Till höger en bild på resenärer som ska ombord på ett tåg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Såklart finns en oro, men vi ser fortfarande vägar framåt” säger regionrådet Jonas Andersson (S) om hoten som finns kring försämrade kommunikationer till och från länet framöver. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Länet kraftsamlar kring hoten om försämrad tåg och flyg kommunikation – ”Såklart känner vi oro”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommunikationerna, med både tåg och flyg, till och från Jämtlands län kommer se ut framåt är något som oroar just nu. Under måndagen träffades företrädare från Regionen, länets kommuner och näringslivet för att försöka kraftsamla kring frågan.

SJ har sedan en tid tillbaka aviserat att man kommer ta bort nattågen från från Göteborg till Åre/Duved i april 2025, samt att den upphandlade nattågstrafiken som SJ kör från Stockholm till Åre/Duved också kommer försvinna om inte mer pengar skjuts till.

I förra veckan aviserade dessutom flygbolaget BRA, som trafikerar sträckan Östersund/Bromma, att man efter årsskiftet kommer flyga som underleverantör till SAS och då från Arlanda i stället. Exakt vilka konsekvenser det kommer få för flygtrafiken till och från Östersund är dock fortfarande oklart.

Nattågen

– Såklart känner vi en oro, men ser fortfarande vägar framåt. Vi kommer nu bland annat ha ett möte med den på Trafikverket som ansvar för den upphandlade tågtrafiken. När det gäller flyget vet vi ju inte till 100 procent ännu vad det kommer betyda, säger Jonas Andersson (S), regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

– En bra person- och godstrafik, som fungerar året runt, är en jätteviktigt parameter för att företagen i länet och regionen ska fungera och våga utvecklas, säger Oliver Dogo, vd för Handelskammaren Mittsverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet