Leråliften i Duved. Lavinen gick ovanför liftsystemet på östra sidan av Tegefjället. Foto: Sara Leijman, SVT

Lavin ovanför Leråliftens bergsstation i Duved

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en lavin ovanför Leråliftens bergsstation i Åre kommun. En fjällräddningsinsats inleddes och en lavinhund flögs in. Efter att ha sökt och pratat med skidåkare bedömer man på eftermiddagen att ingen person ligger begravd i snön utan insatsen kan avslutas.

En privatperson slog larm vid 12.40 och en räddningsinsats påbörjades, berättar polisens kommunikatör Peder Jonsson.

– Det är en inringare som sett att det gått en lavin rakt öster om Tegefjället, säger han vid 13-tiden.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Personen ska dock inte ha sett när lavinen utlöstes, och det är oklart exakt när det hände och om någon dragits med.

– Man har kunnat konstatera att det finns skidspår i det här området, men vi har inte fått några anmälningar om att någon är saknad, säger Peder Jonsson.

Hund flögs in

Fjällräddare är på plats och söker i lavinen, och en lavinhund har flugits in med helikopter från Östersund.

– Det är mer än tio fjällräddare som jobbar. Vi hade även kontakt med ett företag med pistörer, det kan vara så att de hjälper till också, säger Peder Jonsson.

Skredområdet uppskattas vara cirka 100 meter brett, men SVT:s medarbetare Sara Leijman som befinner sig i Duved berättar att det inte är synligt från Leråliftens bergsstation.

Åkare gav sig till känna

Hon berättar också att fjällräddare pratat med två skidåkare som tror att skidspåren som siktats i området kan vara deras.

– Fjällräddningen har tagit med sig en av dem upp nu för se om de kan känna igen sina spår och så man kan verifiera detta, säger Sara Leijman.

Vid 14.50 rapporterar polisen att de kontaktats personer som säger sig ha löst ut lavinen, och de bekräftar att ingen annan fanns i området när den gick. Sökinsatsen har inte heller gett något resultat, och därför avslutas insatsen vid kvart i tre-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Mer i ämnet