Att uppmana socialt utsatta att flytta trots att de inte vill – eller ställa en flytt som villkor för ekonomiskt stöd – kallas för social dumpning. Detta eftersom det handlar om människor som är i beroende av kommunens stöd.
I en nyligen publicerad rapport från Statskontoret framkommer det att det strider mot lagen.
Fick telefonnummer till hyresvärd
I Sigtuna kommun har en familj nyligen fått veta att de måste lämna sitt nuvarande boende. En integrationshandläggare i Sigtuna kommun har gett dem kontaktuppgifter till privata bostadsuthyrare i Kramfors och Ragunda. SVT har tagit del av det mailet.
Där står kontaktuppgifterna till två hyresvärdar. Det består av två förnamn med tillhörande mobilnummer. Integrationshandläggaren har även skrivit: ”Ni måste kontakta dom själva och ta reda på vad de kan erbjuda er.”
Under tisdagen blev Ragundas kommunalråd varse om detta.
Visste inte var Ragunda låg
– Jag tog direkt kontakt med Sigtuna kommun och det visade sig att varken tjänstemän eller politiker ens visste var Ragunda låg, säger han upprört.
I videon ovan kan du höra han berätta om vad som hänt och vad han anser om det.
Utredning om social dumpning
Statskontoret har gjort en utredning om social dumpning.
Utredningen pekar på att påtvingad flytt kan orsaka stora problem för den enskilde.
Det är även bekymmersamt för mindre mottagande kommuner som ofta har ansträngd ekonomi och sämre arbetsmarknadsförutsättningar.
Statskontoret föreslår att Socialstyrelsen tydliggör för kommunerna att de inte har rätt att ställa som krav för fortsatt försörjningsstöd att berörda personer söker bostad utanför den egna kommunen. Det strider mot Socialtjänstlagen.
Statskontoret föreslår även att länsstyrelserna får i uppdrag att initiera samverkan mellan kommunerna för att motverka social dumpning, eller ”aktiv medverkan” som Statskontoret valt att kalla det.
De vill även se lättnader i sekretessbestämmelser och att regeringen ser över bosättningslagen. Lagen bär ändras eftersom det i storstadskommuner med bostadsbrist är mycket svårt för de nyanlända att på två år hitta en egen bostad.
Källa: Statskontoret