Det var under förra sommaren som en grupp fältarbetare kopplade till det Svenska Fjällrävsprojektet observerade mannen nära en fjällrävslya, i Ramundbergsområdet i Härjedalen.
Mannen uppehöll sig uppskattningsvis bara 25 meter från lyan där det fanns fjällrävsungar. Rekommendationen för folk som vandrar i fjällen är att hålla sig på minst 300 meters avstånd från en lya.
När fältarbetarna påpekade för mannen att han inte skulle vara där, uppstod ett meningsutbyte, innan mannen lämnade platsen.
Fotograferade ”olämpligt” placerad bur
Efteråt polisanmäldes mannen och åtalades senare för artskyddsbrott misstänkt för att ha stört fjällrävar.
På onsdagen stod han inför rätta vid Östersunds tingsrätt.
Under domstolsförhandlingarna medgav han de faktiska omständigheterna men nekade till brott. Skälet till att han gått nära fjällrävslyan var att fotografera, och på så vis dokumentera, vad han ansåg vara en kränkning av fjällrävarna, närmare bestämt att projektets ansvariga placerat en forskningsbur ovanpå lyan.
– Jag ville dokumentera att man placerat buren olämpligt, säger mannen till SVT.
Åklagaren: ”Inget nödläge”
Mannen nekar till att ha stört någon fjällräv.
– Det fanns inga fjällrävar utanför lyan under den tid jag befann mig där, säger han.
Kammaråklagare Stig Andersson anser dock att det inte kan anses ha varit frågan om något ”nödläge” i det aktuella fallet, som motiverat att mannen skulle gå så nära fjällrävslyan.
Men åklagaren bedömer samtidigt att det rör sig om ett mindre allvarligt artskyddsbrott och att det därför kan räcka med det lägsta bötesbeloppet på 30 dagsböter vid en fällande dom.
Dom i målet väntas komma 27 april.