Många får inte vara med i gymnasieföreningarna

Uppdaterad
Publicerad

Att bli medlem i en gymnasieförening är en urvalsprocess i flera steg. Den som vill bli medlem ska passera flera nålsögon innan den upptas i gemenskapen.

Att bli medlem i en av gymnasieföreningarna i Östersund är ingen självklarhet. De som redan är medlemmar bestämmer vilka som ska få vara med. Valet faller ofta på yngre kompisar, släkt och att man tittar i skolkatalogen på niorna som ska börja gymnasiet. Sen ska den eventuella medlemmen intervjuas.

– Vi brukar fråga lite om hur du är som person, vad gillar du att göra på fritiden, vad har du för egenskaper, alltså så man mer får lära känna personen. För det är ju det vi vill göra, för att vi ska ha så roligt gäng som möjligt. Och sen bestämmer vi i föreningen vilka vi tycker passar bäst hos oss, säger Maja Palomaa.

Maja Palomaa, medlem i föreningen Minerva. Foto: SVT

LÄS MER: Brutala invalsritualer på Wargentinsskolan

En person som blev kallad till intervju till en förening berättar att hon fick frågan om hur många hon haft sex med. Om hon drack alkohol och om de kunde ha förfest hemma hos henne.

Den som vill bli medlem ska passera genom två urvalsprocesser. Först väljer föreningsmedlemmarna ut vilka som ska få komma på intervju. Till föreningen Alces Alces kallas mellan 20 och 30 elever. I slutänden får fem, sex stycken veta att de blivit accepterade. Resten får ett samtal eller sms om att föreningen tyvärr tackar nej till dem.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

– Det blir självklart att folk inte får komma med, för vi kan inte ha mer än 20 personer. Det är vad vi har bestämt, säger Benjamin Kayankarn Karlsson som är medlem i Alces Alces.

En del föreningar berättar att de även intervjuar elever som själva hör av sig och vill vara med. Men de äldre medlemmarna säger  ja eller nej till de som intervjuats.

Benjamin Kayankarn Karlsson, medlem i Alces Alces Foto: SVT

LÄS MER: Skolchefen om invalen: Föräldrarnas ansvar

För de som sedan kommer med väntar en exklusiv gemenskap. Här kan ettor knyta vänskapsband med coola treor. Något som inte är en självklarhet annars. Som medlem får man även tillgång till föreningsfester och slutna aktiviteter. Alla som är medlemmar pratar varmt om gemenskapen och sammanhållningen som uppstår inom föreningen.

– Som alla andra föreningar så har vi så klart fester. Vi har traditionsfester. Men vi gör mest saker utanför skolan. Jag skulle säga att vi är som ett kompisgäng som umgås nästan varje helg, säger Benjamin Kayankarn Karlsson.

TIPSA OSS: Hur var ditt inval? Berätta för oss

– Vi gör mycket roligt, vi har bruncher och vi har fester tillsammans och spelar brännboll och sånt, säger Maja Palomaa som är medlem i Minerva.

Men det är alltså något som de bortvalda inte får vara med om. Flera medlemmar vi pratar med säger att det givetvis är jobbigt. Att behöva säga till någon att den inte platsar.

– Det är ju en svår sak att förhålla sig till. För helst vill man ju att alla ska kunna vara med men då skulle vi inte heller ha den sammanhållningen som vi faktiskt har. Och sen, alla är ju välkomna men jag förstår också att det är inte så kul kanske att komma på intervju och så får man inte komma med och så ville man jättegärna det, säger Maja Palomaa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet