Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade elva ekipage Klövsjö med destination Röros marknad på tisdag. Totalt kommer de att färdas 20 mil.
– Det är väldigt skönt att sitta här ute till ljudet av klockorna, säger Monica Andersson som bor strax utanför Röros och som varit med på flera Forbonderesor.
Varje ekipage innehåller, förutom häst och kusk, även en hjälpkusk. Sedan finns även ett antal gäståkare med.
Lite snö
Resan går i sakta mak. Som mest transporterar de sig 4 mil på en dag. Hästarna orkar inte mera. Slädarna är tunga och välfyllda och i år när det dessutom varit så varmt ute är det också bitvis dåligt före. Det är slitsamt att dra en släde på grus.
– Det får ta den tid det tar. Det är också det som är charmen. Att man inte kan göra så mycket åt det, säger Monica Andersson.
Under resans gång blir det därför många pauser. Hästarna behöver vila och mat. Nästa alla hästar är nordsvenska brukshästar som är en stabil och tålig ras.
– Ska man ta med sin häst på en sådan här resa måste man verkligen träna den. Den måste vara oerhört vältränad. Den måste också ha ett stabilt psyke. Vi kör ju till exempel ibland efter vägar med en del tung trafik, säger Gunnar Ahlzén som är ordförande i föreningen Forbonden.
Tidstypiska kläder
I mitten av 1800-talet for jämtar, härjedalingar och hälsingebor till Röros för att byta varor med norrmännen. Röros hade då fått järnväg och var en viktig förbindelselänk.
Drygt 100 år senare, 1981, bestämde sig Einar Montén från Vemdalen och Jöns Fahlén från Klövsjö att göra om resan. Två år senare var det dags igen och sedan dess har resan genomförts varje år. Dessutom har andra områden hakat på.
När Klövsjös körlag således kommer till Röros på tisdag möter de upp med flera andra körlag. Totalt samlas då ett 90-tal ekipage som tillsammans kör in på marknaden. Och alla är tidstypiskt klädda.
– Så ska det vara. Kommer du med skoteroverall, då kommer du inte in, säger Gunnar Ahlzén.
Många engagerade
Runt forbönderna finns många frivilliga som hjälper till med logistiken. En del ser till att vägarna är farbara, en del kör ut fika och en del kör resnärernas madrasser till varje övernattningställe. Forbönderna sover mestadels i hembygdsgårdar längs vägen.
– Det är en jäkla cirkus, säger Gunnar Ahlzén och fortsätter:
– Och långt ifrån gratis.
Enligt honom kostar det i genomsnitt mellan 15000 och 20000 kronor för ett ekipage.
* Men det är det värt?
– Ja, jag har ju kört i över 20 år och det hade jag inte gjort om det inte varit värt det, säger han och skrattar.
Bra för marknaden
Forböndernas tradition har betytt mycket för Röros marknad.
– 1981 var den så liten att den höll på att lägga ner och nu, när vi kör in på tisdag, så är det mellan 6000 och 8000 personer som är där och tittar på inkörningen. Totalt kommer närmare 90000 besökare, säger Gunnar Ahlzén.