Naturskyddsföreningen om läget i skogen: ”Vi har en naturkris”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en kris för biologisk mångfald i vår svenska skog. Det menar Naturskyddsföreningen som är starkt kritisk till det nuvarande skogsbruket. Det behövs förändringar och det omgående.

– Vi måste ställa om skogsbruket så att det blir hållbart, säger Malin Sahlin vid Naturskyddsföreningen.

Hör mer om det i klippet ovan och i klippet längst ner i artikeln svarar Naturskyddsföreningen på frågan om det går att klara klimatomställningen om mer skog skyddas.

SVT träffar Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor vid Naturskyddsföreningen, i fjällnära skog nära Ottsjö i Åre kommun.

Striden om skogen

– Det här är naturskog, en skog som är mer eller mindre orörd, med stor variationsrikedom och just variationsrikedomen är nyckeln för en skyddsvärd skog. Man måste sluta avverka den här typen av skog. Det är ju bara här i nordvästra Sverige vi har ett stort sammanhängande naturskogsområde, konstaterar Malin Sahliln.

Sverige når inte miljömål

Naturskyddsföreningen får stöd för sin kritik. Sverige når exempelvis inte upp till sitt eget miljömål Levande skogar. Det visar de årliga utvärderingarna. Fortfarande avverkas skyddsvärd skog i Sverige och orsakar förlust av biologisk mångfald.

Sverige har också förbundit sig att värna den biologiska mångfalden genom flera internationella överenskommelser.

Samtidigt har EU slagit fast att de sista urskogarna och naturskogarna i världen måste skyddas och kritiserat Sverige för användningen av kalhyggen.

”Skogsbruket måste ställa om och bli hållbart”

Malin Sahlin slår fast att Naturskyddsföreningen inte är emot att det bedrivs skogsbruk.

– Vi ska ha ett skogsbruk, som är lönsamt. Men det måste vara ett hållbart skogsbruk. Vi kan inte ha områden som idag, med stora kalhyggen där det bara är öar av skyddad skog emellan. Det måste vara naturen som sätter gränserna, säger hon.

Naturskyddsföreningen menar att det behövs ett helhetsgrepp om skogspolitiken och tydliga ställningstagande från politiken.

LÄS MER: Småskogsägare: Bättre avverka i Sverige än i Amazonas

Mer skog behöver skyddas

Malin Sahlin satt med i skogsutredningen som såg över många olika delar av skogspolitiken. Men av utredningen blev det inte mycket kvar när skogspropositionen väl kom, menar hon.

När det gäller hur skogen ska användas är valet självklart för henne: Mer skog än idag behöver skyddas, både för den biologiska mångfaldens skull och för klimatets. En hög biologisk mångfald skapar robusta ekosystem som klara ett förändrat klimat, fastslår Naturskyddsföreningen.

Miljömålet ”Levande skogar” och EU:s skogsstrategi

Riksdagen har beslutat om 16 miljökvalitetsmål.

Ett av dem är ”Levande skogar” och det definieras så här av riksdagen:

”Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.”

Varje år utvärderas målet av Skogsstyrelsen. I den senaste utvärderingen för 2021 slås följande fast:

”Miljöarbetet har hittills inte varit tillräckligt för att nå samhällets mål för skogen. För att bevara skogens biologiska mångfald krävs förstärkta åtgärder för att motverka fragmentering och förlust av livsmiljöer. Skydd av skogar med höga naturvärden, naturvårdande skötsel samt det pågående arbetet med att förbättra miljöhänsynen vid avverkning är viktiga insatser som behöver intensifieras och vars värde ökar över tid.

Utvecklingen i miljön är negativ.”

Sverige har utöver sitt eget miljömål undertecknat en rad internationella miljökonventioner, bland annat Konventionen för biologisk mångfald (CBD) som också införlivats i miljömålsarbetet.

I fjol antog EU sin nya skogsstrategi för 2030

Den byggde vidare på EU:s strategi för biologisk mångfald och är en viktig del i den europeiska gröna given för att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent senast 2030.

Från skogsnäringens sida slår man fast att det inte går att skydda mer skog än idag, avverkningarna behöver snarare öka om klimatomställningen ska kunna genomföras.

Hyggesfritt skogsbruk utreds

Regeringen har i sommar gett Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för hyggesfritt och naturnära skogsbruk.

(källa: Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket, riksdagen och sverigesmiljomal.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet