Nyligen har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, publicerat rapporten “Renar och vindkraft 2 – Vindkraft i drift och effekter på renar och renskötsel”. Den sammanfattar tre olika studier i ämnet. Två av dessa studier är finansierade av Energimyndigheten och Vindval, men Vindval har valt att inte publicera rapporten. Det är inget ovanligt enligt programchefen:
– Det är vilka slutsatser man kan dra som det var oenighet kring, och Vindvals uppgift är att ta fram underlag för att underlätta för dem som ska fatta beslut om vindkraft. I och med att det var en oenighet här kring slutsatserna så valde vi att inte publicera den här rapporten, säger Kerstin Jansbo, Vindvals programchef, Naturvårdsverket till Sameradion & SVT Sápmi.
Förstår jag dig rätt att man anser att de här slutsatserna är felaktiga?
– Nej inte felaktiga utan det var oenighet hur långt man kan dra slutsatser.
Vindval är ett kunskapsprogram som drivs av Naturvårdsverket på uppdrag av Energimyndigheten. I Vindval ingår en referensgrupp som består av Vindvals primära målgrupper samt sakkunniga inom relevanta områden. Referensgruppen har i uppdrag att bland annat granska ansökningar och rapporter.
Godkänd av vetenskaplig granskare
En av projektets forskare vid SLU, Anna Skarin, menar att Vindvals referensgrupp bedömde att rapporten inte var tillräckligt relevant. Hon anser att om en referensgrupp ska bedöma så borde fler tas in i gruppen, som i det här fallet från rennäringen. SLU har valt att själva publicera rapporten för att redovisa resultaten från projektet.
– Vi undrar över varför inte rapporten blev accepterad för publicering i Vindvals rapportserie, eftersom den var godkänd av vetenskaplig granskare. I och med att den är vetenskapligt granskad, så har vi tyngd i det vi säger, säger Anna Skarin.
Ingen kommentar från branschen
När Ođđasat på tisdagen kontaktade branschorganisationen för vindkraft i Sverige, Svensk vindenergi, för en kommentar kring rapportens slutsatser ville de inte kommentera. Detta på grund av att de helst hänvisar till rapporter som är godkända av Vindval, som Naturvårdsverket står bakom. Hör intervjuer här på Sameradion & SVT Sápmis hemsida.