Delad bild. Till vänster jobbar två grävmaskiner med att röja upp bråte efter översvämningar i Åre. Till höger är en bild på Åres kommunalråd Martine Eng. Hon har brunt hår, blå jacka och står utomhus i soligt väder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När stormen Hans drog in över Åre 2023 orsakade det stora skador. Men det är inget mot för vad som kan hända, visar en ny rapport. Nu föreslås en mängd nya åtgärder men för en liten kommun som Åre kan det bli dyrt, menar kommunalrådet Martine Eng (S). Foto: SVT

Ny rapport varnar för dödliga naturkatastrofer i Åre

Uppdaterad
Publicerad

När stormen Hans drog genom Sverige 2023 orsakade det stora skador i Åre. Men det är inget mot vad som kan komma.

Nu pekar en ny rapport på att Åre bör förbereda sig för betydligt större naturkatastrofer.

Stormen Hans räknas som en så kallad tio-årshändelse. Kraftigt regn gjorde att Mörviksån svämmade över och orsakade stora materiella skador.

Där och då blev det tydligt hur hårt Åre kan drabbas vid kraftig nederbörd, men det kan bli betydligt värre. Inte bara i materiella kostnader utan framförallt i människoliv. Det visar en ny rapport som via olika modeller och beräkningar pekar på vad Åre kan vänta sig i framtiden.

Översvämningen i Åre

Risk för slamströmmar i hela Åredalen

I hela Åredalen förekommer raviner där riskerna för slamströmmar är bland de högsta i landet. Slamströmmar är mycket snabba och vid kraftiga förlopp kan både människor och byggnader drabbas allvarligt.

Genom åren har också Åre drabbats av flera slamströmmar men hittills har det inte orsakat några förluster av människoliv. Men risken är ändå uppenbar – inte minst vid ett förändrat klimat.

Stor risk att människor omkommer

Genom olika modeller och inte minst kunskap som inhämtats från både Norge och Österrike framkommer det att det finns en risk för människoliv – både vad gäller så kallade 10-årshändelser likt stormen Hans men framförallt om Åre skulle drabbas av en 100-årshändelse.

Skulle det ske är det troligt att flera personer omkommer, menar rapporten. I modellen pekar man på 9 dödsfall.

Förslås genomföra flera åtgärder

I rapporten föreslås Åre kommun nu förbereda sig för så kallade 100-årshändelser. Men det kommer att kosta. Uträkningar pekar på cirka 200 miljoner kronor plus cirka 2 miljoner kronor per år i underhållskostnader.

Det är Sweco som på uppdrag av Åre kommun skrivit rapporten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historiskt sett är översvämningar och skred inget nytt i Åre. I klippet kan du se bilder från några av de översvämningar som drabbat byn de senaste 25 åren. Foto: SVT Arkiv

Fakta Slamströmmar

Enligt SGI (Statens Geotekniska Institut) är en slamström en flytande massa av vatten och jord som rör sig nedför en bäckravin eller en brant sluttning.

De uppstår i samband med intensiva nederbördstillfällen och är vanliga i fjällen men förekommer även i övriga landet.

Då jordmassorna är tunga blir slamströmmens rörelseenergi hög och den kan därför orsaka kraftig erosion och stora skador.

I Åredalen, från Duvedsbyn i nordväst till byn Såå i sydöst, förekommer flera raviner där riskerna för slamströmmar är bland de högsta i landet.

Källa: Swecos rapport Slamströmmar Åre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Åre

Mer i ämnet