Det framgår av den fördjupade utvärderingen av miljökvalitetsmålet ”Levande skogar” som Skogsstyrelsen genomför vart fjärde år och som presenterades på fredagen. Flera livsmiljöer och hotade arter minskar, och både kulturmiljöer och vattendrag förstörs.
I rapporten konstaterar man att de åtgärder som finns just nu inte kommer att räcka för att nå målet ens till 2030. Anledningen anser man delvis vara att det finns starka ekonomiska drivkrafter som styr mot mer produktion i skogen, medan det knappt finns några ekonomiska drivkrafter för att nå andra samhällsvärden.
Ny affärsmodell föreslås
Därför föreslår Skogsstyrelsen nu en ny affärsmodell som ska öka den enskilde skogsägarens ekonomiska incitament att skydda den biologiska mångfalden. Bland annat uppmanar man regeringen att avsätta pengar för att påskynda arbetet med att ta fram ett kunskapsunderlag om var det finns höga naturvärden. Man vill även ha ett tydligt uppdrag från regeringen att ta fram ekonomiska styrmedel för att göra skogar med höga naturvärden till en lika naturlig del av marknadsekonomin som skogsprodukter.
Skogsstyrelsen vill även se ett förtydligande av de motstridiga signalerna om hanteringen av skogen. Här refererar man bland annat till det faktum att äganderätten ska stärkas, samtidigt som skogar med höga naturvärden inte ska avverkas.
– Vi förlorar just nu naturvärden som inte går att återskapa under överskådlig framtid. Därför behövs de kraftfulla åtgärder som vi nu lägger fram och det snabbt, säger Camilla Andersson, miljöstrateg vid Skogsstyrelsen och en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.