Thomas Johansson står framför maskinen som omvandlar vanligt kranvatten till rengöringsmedel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Johansson jobbar som sektorchef inom Städ och Vatten på Östersunds kommun. Han ser, trots tvivlet från experter, ingen anledning att ifrågasätta Z-waters kapacitet som allrengöringsmedel. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Östersund och Ragunda använder omtvistat rengöringsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Det har blossat upp en debatt kring rengöringsmedlet Z-water som används i stor skala i bland annat Östersunds kommun. Kemikalieexperter är tveksamma till både kostnad och städresultat.

SVT Småland har i en reportageserie granskat användningen av rengöringsmedlet Z-water. Produkten har köpts in av minst 15 kommuner och regioner i Sverige. Efter granskningen har nu Region Kalmar pausat sin användning av rengöringsmedlet.

Östersunds och Ragunda kommuner är också med på listan som använder Z-water. Men kemikalieexperter som SVT Småland pratat med är dock tveksamma till både kostnad och städresultat.

Fungerar bra i Östersund

Sektorchefen för Städ och Service i Östersunds kommun, Thomas Johansson, har dock svårt att se att produkten inte håller måttet.

– Vi har använt Z-water sedan 2019 och hade det inte fungerat så hade vi slutat med det för länge sedan.

– Personalen som använder det dagligen är generellt också nöjda och vill inte återgå till de produkter vi hade tidigare.

Sluta hyra och köpa egen

Rengöringsmedlet Z-water används av Östersunds kommun främst som ett allrengöringsmedel för avtorkning av ytor och golvvård.

I Östersund tillverkas årligen 15 000 liter med hjälp av en maskin som hyrs för cirka 100 000 kronor varje år. Men kommunen har också planer på att köpa loss maskinen för ca 300 000 kr.

– Då går literpriset ner på sikt. Nu kostar varje liter ca 10 kr. Men vi gör också en stor miljövinst genom att återvinna sprayflaskor och dunkar många gånger om, vilket vi inte skulle göra om vi köpte andra färdigförpackade rengöringsmedel, säger Thomas Johansson.

I klippet förklarar Thomas Johansson hur maskinen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.