Hör några av de Östersundare om framtiden för staden och kommunen. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Östersundare om framtiden för den växande kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Östersund förutspås att öka sin befolkning med 11 000 personer fram till år 2040. Då ska 75 000 bo inom kommunen. Men var ska de bo? Var ska det byggas? Och hur ska staden och kommunen utvecklas? Vi frågade några boende i kommunen om deras tankar inför framtiden.

Hör svaren i klippet och ta del av fler åsikter i vår chatt här nedanför.

Hur vill du att Östersund ska utvecklas under de kommande 20 åren?

Tack för alla era åsikter!

Nu stänger vi den här chatten.

Just nu är översiktsplanen Östersund 2040 under revidering och de medborgare som vill kan lämna synpunkter till Östersunds kommun fram till den 20 juni.

// Alexandra, redaktör

Erik • Vad är positivt med att staden växer så mycket som möjligt? Otryggheten och våldsbrotten kommer som ett brev på posten isf.

Sven • Platsbanken idag 733 lediga jobb, många kräver hög utbildning som läkare. Vad har politikerna tänk att dom som flyttar hit ska försörja sig på, dom verkar inte ha tänkt så mycket dessa politiker. Hur ska de kunna köpa boende om de saknar jobb? Fråga hur de räknade eller gissade på 11000.

Patrick S • Ge er! Låt Östersund vara en lugn och fridfull småstad!

Ekonom i Jämtlands län • Vid den viktigaste brytpunkten för oss som nu lever, när människor kollektivt omvärderat livet efter pandemin, då Greta grundlade hur vi behöver tänka för att människor ska kunna fortsatt leva på planeten. Då det blir tydligare och tydligare hur städerna har det svårare i kris. Hur det blir tydligare och tydligare att vi själva kan öka säkerheten med att lära oss odla och producera viktig mat, när det blir tydligare och tydligare att det är inte konstgjorda miljöer utan naturliga som attraherar för fritid och semester. När det visas om och om igen att hållbar tillväxt är inte bara ekonomisk utan innebär även social och en biologisk aspekt. DÅ tar storebror Östersunds företrädare på sig skygglapparna och säger enhälligt, vi ska bli större, fler ska bo här, vi ska bo i centrum och vi ska handla mer och mer. Det är tur att småsyskon kommunerna i länet fattat galoppen och inte går på den niten utanför tillvara det man har och växer eller minskar med naturlig takt. Där fungerar bostäder, administration och handel anpassat till miljöns förutsättningar i större grad. Där går det lätt att anpassa till nya förhållanden. Där kommer länet växa när förutsättningarna är det, inte när någon storebror säger att det ska ske.

Bertil Persson • En inbyggd bussterminal och parkeringshus på G III torg. Prästgatan blir en ”Mall”. Kanske Storgatan som Haga i Göteborg. En comuter med minibussar mellan centrum, järnvägen och attraktioner typ Jamtli och Teknikland, I det senare fallet med veteranbussar. Thomee i ånga igen.

Pappa till tre • Kära politiker och andra så kallade "Stadsutvecklare - försök att komma i håg det gamla ordspråket att den som gapar efter mycket ofta mister hela stycket.

Tummetott • Om Östersund ska fortsätta vara en attraktiv plats att bo på MÅSTE det bli ett slut på att bygga i friluftsområden. Inga fler Fredrikssonvillor, ingen ekoby osv. Sluta tugga på stadens centrala lunga ÖSK-området med omnejd. Folk som flyttar hit gör inte det för att träna och idka friluftsliv i ett allt mindre friluftsområde.

Lars • Om vi ökar invandringen till Sverige från Afrika och Mellanöstern , och låter Jämtland ta ett större ansvar på den avdelningen så får Jämtland per automatik flera innevånare

God morgon! Nu öppnar vi chatten igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.