• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För två år sedan, 2019, befann sig en ung myskoxhanne i Bruksvallarna. Kan det vara samma myskoxe som nu är i Bruksvallarna? Foto: Stig Kristiansson

Vild myskoxe har flyttat in hos kossor i Bruksvallarna

Uppdaterad
Publicerad

På en gård i Bruksvallarna i Härjedalen har korna fått oväntat sällskap. En vild ung myskoxe har flyttat in i hagen.

– De verkar komma ganska bra överens, säger kossornas ägare Stig Kristiansson till SVT.

Det var Tidningen Härjedalen som var först med att berätta att korna på Gård Kristiansson i Bruksvallarna hade fått det oväntade sällskapet i form av en myskoxe.

Myskoxen kom till gården för ett par dagar sedan och den tycks ha funnit sig väl till rätta och den lär också få stanna.

– Ja, vad ska jag göra, det är ju inte bara att flytta på en sådan här, säger Stig Kristiansson.

”Har kommit bort från flocken”

Hielke Chaudron som är djuransvarig på Myskoxcentrum i Tännäs säger att det här troligen är en av de två yngre myskoxtjurar som förra året gav sig ut på vandring. Någonstans kom de ifrån varandra och den här har ännu inte hittat tillbaka till flocken.

– Nu har han hittat några kor som han nog tycker är trevliga kompisar, säger Hielke Chaudron.

För drygt 20 år sedan hände det att en myskoxe sällskapade med några kor en sommar i Tänndalen och när hösten kom så gav den sig iväg.

Den flock som myskoxen i kohagen i Bruksvallarna letar efter befinner sig just nu på den norska sidan, i höjd med Fjällnäs.

Oerhört sällsynt djur

Myskoxen fanns tidigare inte i Sverige, men 1971 kom en grupp på fem myskoxar från Dovrefjäll i Norge vandrades över gränsen och gjorde sig hemmastadda i västra Härjedalen.

Myskoxar i det fria är fortfarande oerhört sällsynta i Sverige, men det finns några i västra Härjedalen och västjämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.